Hoppa till innehåll

Unga ambassadörer för sommarmusik musicerar på olika håll i Borgå centrum i juli

De unga musikerna till projektet Sommarmusik i Borgå har valts. Syftet med projektet är att understöda unga lokala musiker och fylla Borgås ljudvärld och gatubild med levande musik på sommaren.

De unga musikerna till projektet Sommarmusik i Borgå har valts. Syftet med projektet är att understöda unga lokala musiker och fylla Borgås ljudvärld och gatubild med levande musik på sommaren.

– Vi fick mångsidiga ansökningar och de höll en hög nivå. Det var många unga i olika åldrar som sökte till projektet, och många olika instrument och musikstilar var representerade i ansökningarna. Vi kunde till vår glädje konstaterar att de unga var mycket intresserade av projektet, berättar kulturproducent Thomas Weissman.

Fyra begåvade unga musiker valdes till projektet. De unga ambassadörerna för sommarmusik rör sig i stadens centrum i juli 5.7–30.7. De uppträder förutom i parker och på torg även vid gästhamnen, den öppna platsen vid Konstfabriken och området vid Maren. Det har inte fastställts några exakta klockslag och platser för uppträdandena, utan musikerna rör sig fritt i områdena på måndagar, onsdagar och fredagar kl. 12–16.

Mångsidig musik utlovas

Iris och Erika är två 16- och 17-åriga systrar som alltid har varit intresserade av musik och som har spelat tillsammans redan över tio år. De studerar båda för tillfället i Borgånejdens musikinstitut. Systrarna spelar klassisk musik och har också hunnit komponera egna låtar. På sommaren går de runt och spelar cello och fiol i Borgå.

Sofia är en 20-årig mångsysslare inom musik. Hon är en begåvad sångerska och behärskar många olika instrument. Sofia började sina musikstudier redan som 8-åring i en barnkör och sedan fortsatte hon på pop och jazz-linjen i Borgånejdens musikinstitut. Nu studerar hon musikteater på heltid. På sommaren går Sofia runt i staden med gitarr och uppträder med ett brett utbud av poplåtar på olika språk.

Ukko är en 16-årig konstnär med många talanger. Han är intresserad av olika konstarter: både av teater och musik. Ukko spelar piano och olika tangentinstrument. På sommaren uppträder han med olika tangentinstrument och spelar jazz-, pop- och new age-musik via improvisation och egna kompositioner.

Sommarmusik i Borgå är ett pilotprojekt som arrangeras av Borgå stads kulturtjänster och Borgånejdens musikinstitut i samarbete med Stiftelsen för Konstfabriken.