Hoppa till innehåll

Utlåtanden begärs om Kokon idrottscentrum

Stadsstyrelsen i Borgå behandlar planeringsprinciperna för Kokon idrottscentrum och prioriteringarna i projektets innehåll på sitt möte den 10 januari. Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula föreslår att stadsstyrelsen begär utlåtanden av nämnder och påverkande organ om rapporten som gjorts på basis av den växelverkan som ordnats om Kokon idrottscentrum.

Stadsstyrelsen begär att man i utlåtandena speciellt tar ställning till de prioriteringar som gjorts utgående från växelverkan samt till de allmänna planeringsprinciperna för utrymmen och verksamhet inomhus och utomhus.

Fastighets- och konceptutvecklingsplanen för Kokon idrottscentrum blev färdig i januari 2021. Under hösten 2021 ordnades en omfattande process för hörande och engagerande av invånare och olika intressentgrupper, och utgående från denna process har ändringsbehoven i konceptet bedömts vidare.

Särskilda satsningar på motionsmöjligheter med låg tröskel, såsom en betydande utveckling av utomhusområden och en ungdomsarena, fick brett understöd. Under den fortsatta planeringen borde avgöras bland annat hur lokaler och behov för toppidrott, föreningsidrott och motion med låg tröskel står i förhållande till varandra samt avgöras frågor om byggande och ekonomi, såsom maximering av arkitektur och lokaler.

– Processen med växelverkan visade tydligt att det finns ett brett understöd bland kommuninvånare och intressentgrupper för att utveckla området, och att olika användargrupper har olika behov. En stor fråga som måste avgöras är förstås förvaltningsmodellen för projektet och hur finansieringen ska skötas så att den är balanserad både för staden, användarna och ett eventuellt projektbolag med tanke på driftskostnaderna. Det finns ännu inte något förslag om detta, utan ett förslag kommer att ges under våren, säger stadsplaneringschef Dan Mollgren.

Efter att utlåtandena har lämnats in kommer stadsstyrelsen att ge ett beslutsförslag till stadsfullmäktige om projektets storleksklass, innehåll, omfattningen på det första byggskedet och grundandet av ett eventuellt projektbolag.

Möjligt att dela upp projektet på flera år under 2020-talet

I den ekonomiplan som godkänts av stadsfullmäktige har det reserverats 25,3 miljoner euro för byggandet av Kokon idrottscentrum under åren 2024–2028. Genomförandet av de utvecklingsförslag som prioriterades högt eller medelhögt vid växelverkan skulle öka investeringen till rentav 55 miljoner euro. Genomförandet av projektet kommer antagligen att kräva även privat finansiering.

Utvecklingsförslagen ifråga om inomhuslokaler är bland annat att de nuvarande ishallarna ersätts med nybyggen och att den nuvarande ungdomsishallen fortfarande skulle gå att använda, att det byggs en centralarena som en allaktivitetsarena med betoning på bollspel inomhus, en ungdomsarena i främsta hand i Kokonhallen och en hall för racketspel, och att Aurorahallen utvecklas.

När det gäller utrymmen och verksamhet utomhus skulle utvecklingen gälla bland annat parkering och trafik, byggande av platser för motion med låg tröskel såsom utomhusgym, lek- och seniorpark samt platser för parkour och klättring, utvidgning och utveckling av skateboardområdet, en stor konstgräsplan som går att värma upp, utökning av antalet små spelplaner samt en utredning av hur friluftsbadet och annan verksamhet kunde utvecklas i området.

– Med tanke på projektets storlek är det skäl att dela upp genomförandet av projektet tidsmässigt, så att anslaget för investeringen fördelas på flera år under det pågående årtiondet, säger stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

Utvecklingen av Kokon idrottscentrum inleddes med stadsstyrelsens beslut sommaren 2019. Målet är att Kokonområdet på ett omfattande sätt ska betjäna olika användargrupper och locka idrottsfolk som reser till Borgå i enlighet med Borgås idrottsprogram 2030. Målet är att detaljplanen ska bli färdig under år 2023 och att byggandet av området kan inledas senast år 2024.