Hoppa till innehåll

Utmärkelsen Jag stöder ett klimatsmart Borgå 2022 tilldelas Iotoi Oy

Borgå stad delar årligen ut utmärkelsen Jag stöder ett klimatsmart Borgå till ett lokalt företag, samfund eller en lokal organisation för dess insatser för miljön och klimatet. Utmärkelsen 2022 tilldelas Iotoi Oy för det målmedvetna arbetet att hitta nya sätt att utnyttja energi.

Energilösningar genom cirkulär ekonomi sparar flera tiotal procent i förbrukningen och kostnaderna
Iotoi har genom målmedvetet arbete och innovation tillfört fjärrvärmemarknaden en ny serviceprodukt för vår tidsålder av cirkulär ekonomi.

– Fjärrvärme är cirkulär ekonomi och för dess byggande har använts stora mängder pengar under flera årtionden. Det är rent av vår plikt att förbättra den här samhälleligt viktiga infrastrukturen, säger Iotoi Oy:s verkställande direktör Johnny Holmström.

Iotoi vill återvinna spillvärmen från returledning i fjärrvärmenätet på så sätt att energibolaget utnyttjar spillvärmen och förbättrar hela fjärrvärmenätets energieffektivitet till nytta för alla kunder.

Bolagets utgångspunkt är att beakta alla parter, både fastighetsägaren som vill spara i kostnader och energibolaget som vill att hela nätet fungerar så effektivt som möjligt. Den här ekvationen kräver förutom användning av ny teknologi också uppdatering av affärsmodellerna och attitydändring.

– Iotoi grundades eftersom det behövs allt fler lösningar som förenar olika aktörers miljömål. Samarbetet ger också de bästa resultaten på detta område. Denna utmärkelse är mycket viktig för oss, eftersom vi är stolta över vår hemstad och vi använder en teknik som har stark Borgå prägel, fortsätter Holmström.

Iotoi tilldelas diplomet Jag stöder ett klimatsmart Borgå för dess insatser för miljön och klimatet i samband med evenemanget Clean World Porvoo, torsdagen den 22 september. Utöver diplomet får företaget tillgång till en marknadsföringsvideo som producerats i samarbete med staden.

Energieffektiviteten övertygade juryn

Mottagaren av utmärkelsen valdes av en jury som bestod av direktören för hållbar affärsverksamhet Leena Alihakkola från utvecklingsbolaget Posintra, styrelseordförande Patrik Björkman från Borgå företagare rf, ungdomsfullmäktiges ordförande Ronja Flykt, Sarwa Yoga Oy:s grundare Tea Jääskeläinen som fick utmärkelsen i fjol, samt stadens expert på hållbar utveckling Sanna Päivärinta.

– Alla fem sökanden var bra. Iotoi övertygade dock juryn med sina nya sätt att få ut den bästa möjliga nyttan av energi i en tid då det utöver klimat- och miljötemat också talas om tillgången på energi och priset på energi. Effekterna av Iotois klimatinsats baserar sig inte på gissningar, utan de har också bevisats, berättar stadens expert på hållbar utveckling Sanna Päivärinta.