Hoppa till innehåll

Verken som kandiderar till Runebergspriset

Verken som kandiderar till 2023 års Runebergspris offentliggjordes vid en tillställning i Runebergs hem i Borgå den 8 december.

Runeberg-ehdokaskirjat.

Kandidaterna är:
Johan Bargum: Äldre män (Förlaget) / Ikämiehiä (Teos) översättning till finska Outi Menna
Joel Haahtela: Jaakobin portaat (Otava)
Johanna Holmström: Handbok i klardrömmar (Förlaget) / Selkounien käsikirja (Otava) översättning till finska Maija Kauhanen
Silja Järventausta: Iltapäivä isolla kirjaimella (Teos)
Marja Kyllönen: Vainajaiset (Teos)
Tiina Lehikoinen: Punelma (Like)
Päivi Liski: Erään kanan tarina (S&S)
Miira Luhtavaara: Pinnallisuus (Teos)
Ulrika Nielsen: Tingen (Schildts & Söderströms)
Iida Rauma: Hävitys (Siltala)

De kandiderande verken har valts av en professionell jury med tre personer som är insatta i litteratur. Till juryn hör i år författaren, konstnärsprofessorn Helena Sinervo, kritikern Teemu Korpijärvi och doktoranden i nordisk litteratur Kaneli Kabrell. Juryn valde de kandiderande verken bland cirka 240 verk.
-Högklassiga och beaktansvärda verk finns mycket mer än kandidatplatser. Vi kan glatt lovorda den höga nivån i vår litteratur och säga att dess spets är vass och omfattande, kompetent och på jakt efter nytt, mångsidig, uppfinningsrik och egenartad, konstaterar urvalsjuryn.

Runebergspriset är öppet för alla finländska skönlitterära verk. Priset har hittills delats ut 36 gånger och vinnarverken har vid sidan av romaner också varit novell- och diktsamlingar.
Runebergspriset instiftades år 1986. Prissumman är 20 000 euro och den betalas tillsammans av tidningen Uusimaa och Borgå stad.


Priset utdelas av tidningen Uusimaa, Borgå stad, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto och Finlands svenska författareförening. Verket som får priset väljs i två etapper av två separata juryer.

Bland de kandidater som nu offentliggörs väljs vinnaren av en prisjury med tre personer. Till prisjuryn hör författaren Johanna Hulkko, kritikern Vesa Rantama och litteraturredaktören Camilla Lindberg.


Vinnaren av Runebergspriset offentliggörs på Runebergsdagen 5.2.2023. Även offentliggörandet av vinnaren strömmas direkt på den ovannämnda adressen uusimaa.fi/runeberg.