Hoppa till innehåll

Vid Borgånejdens musikinstitut spelar man de nästa 100 åren med en flygel av toppklass

Måndagen den 5 juni har man möjlighet att beundra klangen av Borgånejdens musikinstituts nya konsertflygel på en liten konsert i Konstfabrikens foajé kl. 13. På konserten som är öppen för alla ger pianisten Laura Attila ett smakprov på musikinstitutets nya flygel som är av märket Yamaha och i toppklass.

– Flygeln ägdes av Yamaha-enheten i Norge och den var på väg till Finland till den nu redan avlidna amerikanska jazzpianisten Chick Coreas konsert i Finland och också till Elton Johns konserter på hösten detta år. Man ville ändå inte returnera flygeln till Norge, berättar rektor Felix von Willebrand.

– Det är ett roligt sammanträffande att flygeln kom till Borgå. Då det gjordes underhåll på musikinstitutets instrument, tipsade vår utmärkta stämmare Juha Huotari mig om att F-musiikki har ett fint instrument som är till salu. Utgångspriset för flygeln var 159 000 euro, vi fick det för nettopriset 79 000 euro.

Med ett beslut av direktören för sektorn för livskraft, biträdande stadsdirektören Fredrick von Schoultz, köptes instrumentet till Borgå, till glädje för studerande, musiker och konsertpubliken.
Då flygeln sköts och underhålls väl så kan den användas i hundra år.

Denna konsertflygelmodell hör till de bästa i världen, och välkända pianister spelar på Yamahas instrument, konstaterar musikinstitutets rektor Felix von Willebrand.

Först tänkte man placera konsertflygeln i Konstfabriken. Då skulle där ha funnits två konsertflyglar för att uppfylla behoven för musikers och också musikinstitutets konserter. På grund av utrymmesbrist lyckades inte den planen.

– Vi beslutade att det nya instrumentet blir en ambulerande flygel på konsertnivå. Den kan lånas ut till avtalskommuner och andra som behöver den, kanske ibland också mot hyra, säger von Willebrand.

– Vi var och provspelade flygeln med pianisten Laura Attila. För att låna hennes ord efter fem minuters spelande: DEN HÄR TAR VI.

Presentationskonsert för flygeln
pianist Laura Attila
måndag 5.6.2023 kl. 13, Konstfabrikens foajé