Hoppa till innehåll

Borgå stad deltar i Earth Hour för naturen och miljön 

Nyheten har uppdaterats 23.3.2021 kl. 13.30 gällande utdelningsplatserna för vegetarisk mat fredagen den 26 mars.

Nyheten har uppdaterats 23.3.2021 kl. 13.30 gällande utdelningsplatserna för vegetarisk mat fredagen den 26 mars.

World Wide Fund for Nature (WWF) ordnar världsomfattande miljöevenemang lördagen den 27 mars.

Earth Hour är ett evenemang som är öppet för alla. Genom att delta i evenemanget kan du uttrycka din oro för naturens och klimatets tillstånd. Du kan delta i evenemanget genom att släcka alla onödiga lampor klockan 20.30−21.30 på evenemangsdagen.

Stadshusets belysning släcks för en timme 

Borgå stad har som mål att vara föregångare i klimatarbetet före år 2030. Detta betyder att staden är kolneutral, att vardagen i staden är hållbar och att staden främjar den cirkulära ekonomin. I och med stadsstrategin har klimatarbetet blivit en av stadens viktigaste uppgifter. 

Borgå stad deltar i Earth Hour-evenemanget genom att släcka stadshusets belysning på Earth Hour-kvällen klockan 20.30−21.30. 

Äldreomsorg bjuds på vegetarisk mat 

Enligt Jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitras undersökning beror cirka en femtedel av en genomsnittsfinländares klimatpåverkan på mat. Matens klimatpåverkan är nästan lika stor som boendets. Av maten belastar rött kött, ostar och andra mjölkprodukter miljön mest. Bönor, spannmålsprodukter, frukter och grönsaker belastar miljön minst. 

Dagen före Earth Hour, fredagen den 26 mars, bjuds äldreomsorgen i Borgå vegetarisk lunch. Borgå stads kostservice beaktar matens klimatpåverkan dagligen. Skolorna och daghemmen i Borgå bjuder enbart vegetarisk mat en gång i veckan. På en fem veckors matsedel betyder detta en vegan lunch och fyra lakto-ovo-vegetariska luncher. Det finns ett lakto-ovo-vegetariskt alternativ för alla varje dag i alla skolor. Veganmat tillreds varje dag som specialdiet för alla som vill. I den lakto-ovo-vegetariska kosten används i tillägg till produkter från växtriket också mjölkprodukter och ägg. Vegan kosten innehåller inte produkter från djurriket. 

Earth Hour (på finska)