Hoppa till innehåll

Konstnärer söks till Konstfabrikens konstnärsresidens i Borgå för 2024

Borgå stads kulturtjänster söker residenskonstnärer till Konstfabrikens residens. Residenstiderna på 1 – 3 månader som nu kan sökas beviljas för tidsperioden den 9 januari 2024 till den 6 januari 2025. Ett arbetsrum och en bostad hör till residenset. Hyran är 400 euro i månaden.

Taidetehdas.

Sökande kan vara representanter för olika konst- och kulturbranscher samt övriga representanter för den kreativa branschen.

– Cirka 20 konstnärer och representanter för den kreativa branschen arbetar i konstfabriken. Målet med residensverksamheten är att stärka befintliga nationella och internationella nätverk samt att skapa nya kontakter och samhälleliga projekt som lokala konst- och kulturaktörer och invånare drar nytta av, säger Susann Hartman, chef för kulturtjänsterna.

Förra årets residenskonstnärers arbeten syntes bra i hela Borgå. Till exempel arrangerades den danska konstnären Olga Bendedikts utställning i Borgå museums bod och utställningen genomfördes tillsammans med Pro Artibus. Konstnärerna Pavel Semchenko och Anis Kronidova som bjudits in av organisationen Artists at Risk hade en performans som framfördes på torget i Borgå och genomfördes med hjälp av lokala konstnärer. I biblioteket i Borgå visades dessutom Fanni Maliniemis verk till vilket musiken gjordes av den amerikanska kompositören/pianisten Brian Mehr, som kom via en öppen ansökan.

– Residensverksamheten producerar i allmänhet inte synliga resultat så här snabbt, men ibland går det bra. Tyngdpunkten ligger dock på att skapa kontakter med konstnärerna i Borgå och med själva staden, vilket kan ge upphov till något i framtiden, kommenterar Henrik Lindqvist, utställningskoordinator för Borgå Konsthall.

I år besöker konstnärer från fyra olika länder Konstfabrikens konstnärsresidens. Hälften av konstnärerna har valts ut genom den öppna ansökan, medan den andra hälften har bjudits in via våra samarbetspartner. De arbetar inom olika konstbranscher såsom grafik, foto- och installationskonst och måleri. I år har vi också ett bokprojekt på kommande som en författare/redaktör utarbetar.

Lämna in ansökan senast den sista mars

Ansökningstiden är den 15 februari till den 31 mars 2023. Man söker till residenset med ansökningsblanketten som finns på residensets webbsida. Ansökningarna skickas per e-post till taidehalli@porvoo.fi

Konstfabrikens konstnärsresidens upprätthålls av Borgå stads kulturtjänster.