Hoppa till innehåll

Kulturförsöket i Näse gård fortsätter

Kulturtjänsterna i Borgå har under det pågående året hyrt ut Näse gård med korta 1–3 månader långa hyresavtal till konst- och kulturaktörer. Försöket har varit lyckat och Näse gård har haft ettt mångsidigt utbud av konst- och kulturinnehåll, som har livat upp staden.

Näsin kartano.

Det har fattats ett beslut om att uthyrningsverksamheten ska fortsätta till utgången av år 2025.
– Vi är glada över att vi även i fortsättningen kan hyra ut gården. Verksamheten har varit mångsidig och varierande med allt från färgbad för babyer till konserter och från konstterapi till konstutställningar. Under det senaste året har nio hyresgäster, och cirka 60 olika personer presenterat sin verksamhet eller sina verk i utrymmena, berättar kulturproducent Veronica Svenskberg.
– Med detta försök har vi nått flera kulturkonsumenter. Näse gård har i år sammanlagt haft över 5 000 besökare, fortsätter Svenskberg.

Öppen ansökan till Näse gård i november

Östnyländska aktörer inom den kreativa branschen samt företrädare för medborgarverksamhet kan under tiden 1.10.2024–31.12.2025 hyra den historiska Näse gård. En öppen ansökan arrangeras 1–30.11.2023.
Sökandena kan vara östnyländska föreningar, arbetsgrupper och privatpersoner som företräder konst- och kulturbranschen, stadskultur och medborgarverksamhet samt småföretagare inom den kreativa branschen, såsom hantverkare.
– Om du har en verksamhetsidé som du vill prova i praktiken, erbjuder Näse gård utmärkta ramar för det. Vi önskar även i fortsättningen att det bland ansökningar finns många slags idéer och pilotprojet som livat upp staden och väcker intresse baldn invånarna och besökarna, säger chefen för kulturtjänsterna Susann Hartman.

Verksamheten ska vara öppen för allmänheten.

Välkomna att ta en titt på Näse gård

Näse gård är en kulturhistorisk byggnad vid Borgå å mittemot Gamla stan.
Kulturtjänsterna håller öppet hus på tisdagen den 14 november klockan 16–18, då de som är intresserade av verksamheten kan besöka gården. Representanter från Borgå stad är på plats och svarar på frågor. Samtidigt kan man bekanta sig med november månads utställning Sammanflätningar.