Hoppa till innehåll

Lägre hastighet och trafikljus på Svinövägen

Från och med den vecka som börjar 17.7 vidtas åtgärder för att förstärka broarnas stödpålar och bärande linjer. Redan innan förstärkningsåtgärderna påbörjas sker det förändringar i trafikarrangemangen på Svinö.

Porvoon kehäsymboli.

I slutet av juni infördes en viktbegränsning på de tre broarna på Svinövägen. Därigenom förbjöds trafik med tunga fordon över broarna. Endast räddningsverkets tyngre fordon har tillåtelse att köra över broarna.

Från och med den vecka som börjar 17.7 vidtas åtgärder för att förstärka broarnas stödpålar och bärande linjer. Arbetet med att förstärka broarna tar några veckor i anspråk, till slutet av juli.

Redan innan förstärkningsåtgärderna påbörjas sker det förändringar i trafikarrangemangen på Svinö. Förändringarna verkställs veckan innan man börjar förstärka broarna, det vill säga 10.7. De kommer att gälla tills vidare.

Vid varje bro installeras trafikljus. Det betyder att det kommer att finnas allt som allt tre trafikljus på Svinövägen.

Hastighetsbegränsningen sänks till 10 km/h på broarna. I övrigt gäller hastighetsbegränsningen på 30 km/h på Svinövägen som förut.

– Avsevärt sänkt hastighet då man kör över broarna innebär att belastningen blir så liten som möjligt. På det sättet minskar man risken för att nya skador ska uppstå och bromsar man upp ett förvärrande av de gamla skadorna, omtalar produktionschef Matias Pietilä.

Dessutom inskränker man trafiken till en fil i broarnas mitt. Det farbara körfältet kommer vara ca 4,2 meter brett.

En konditionsbedömning av broarna på vägen mot Svinö invid Borgå centrum har visat att det finns skador i träbroarnas bärande konstruktioner. Av den anledningen ska alla tre broar i trä i sin helhet ersättas med nya.

Planeringen av de nya broarna inleds i höst, då man på basis av förhållandena på byggplatsen, kommande bestämmelser och funktionalitet bestämmer vilken typs bro man ska ha. På grund av den konsekvensbedömning som vattenlagen förutsätter och de naturskyddsbegränsningar som Naturaområdet medför kan anläggandet av de nya broarna börja tidigast mot slutet av år 2024.

Tidigare publicerat i ämnet: