Hoppa till innehåll

Mångsidiga sommaraktiviteter för skolelever och familjer

Borgå stads idrotts-, ungdoms- och kulturtjänster erbjuder igen mångsidiga aktiviteter under sommarlovet.

Borgå stads idrotts-, ungdoms- och kulturtjänster erbjuder igen mångsidiga aktiviteter under sommarlovet.

Bekanta dig med sommarens program på adressen www.borga.fi/sommarlov

Anmälan till lägren som ordnas av ungdoms- och idrottstjänsterna öppnar tisdag 11.5 kl. 9. Närmare uppgifter och anmälningsanvisningar finns på webbsidan i samband med beskrivningen av evenemangen.

Kulturupplevelser i centrum och i byar

Husvagnsteater Karavan besöker Kerko, Illby, Hindhår, Kullo, Grännäs och Sannäs 11–13.6. Därtill besöker den Borgå centrum den 8 juni.

Husvagnsteatern Karavan erbjuder dockteaterföreställning Udda saker, fotografiutställning Lägereldar som sätts upp utomhus, trubadurkonsert samt Open Stage, en öppen scen avsedd för lokala unga teater-, dans- och cirkusutövare.

Sommarmusikens ambassadörer i åldern 16–23 rör sig i stadens centrum under juli månad 5–30.7. De uppträder förutom i parker och på torg även vid gästhamnen, den öppna platsen vid Konstfabriken och området vid Maren. Det fastställs inte några exakta klockslag och platser för uppträdandena, utan musikerna rör sig fritt i områdena tre gånger per vecka: på måndagar, onsdagar och fredagar kl. 12–16.

Om coronasituationen tillåter är stadens utställningslokaler samt museer öppna hela sommaren. Det är fritt inträde till Konsthallen i Borgå och Gamla Kaplansgården. De som är under 18 år har fritt inträde till J.L. Runebergs hem och Walter Runebergs skulptursamling. Under sommarsäsongen kan man även bekanta sig med Fredrika Runebergs unika trädgård.

Även biblioteket är öppet hela sommaren. Fina historier, utmärkta bilderböcker och en hel del information väntar på dig på bibliotekets hyllor. Man kan komma till biblioteket för att spela brädspel eller även låna spelet hem.

I år kan man även låna motionsredskap från biblioteket för att prova på dem antingen på gårdsplanen vid biblioteket eller någon annanstans.

På sommaren erbjuds det en sommarläskampanj för lågstadieelever. Eleverna får närmare anvisningar gällande kampanjen före sommarlovet.

Sommarläger, motionsäventyr och en utflykt till klätterpark

I omgivningen runt Aurorahallen ordnas motionsläger för skolelever i åldern 7–10 där man bekantar sig med olika motionsformer huvudsakligen utomhus. Under motionsäventyrsdagarna som är avsedda för barn i åldern 7–11 är man ute på äventyr i områdena från Kokon till Hammars berg samt Marens strand. Under dagarna löser deltagarna knäckfrågor och äter matsäck.

Under sommaren gör idrottstjänsterna en utflykt till Talma klätterpark i Sibbo. En förhandsanmälan krävs till alla aktiviteter.

Man får bekanta sig med Borgås näridrottsplatser vid idrottsevenemangen som ordnas i Kodderviken, Vårberga och Hornhattula under juni månad. På plats kan man bekanta sig med idrottsvagnens mångsidiga idrottsredskap och få tips om och rådgivning i hur idrottsredskapen används.

De populära daglägren ordnas för elever i åk 1–4 på tre ungdomslokaler: Zentra, Gammelbacka och Vårberga. Man kan spela och träna frisbeegolf på frisbeegolfläger som ungdomstjänsterna ordnar. På ungdomslokal Zentras spelläger får ungdomar bekanta sig med traditionella bordsspel samt med dator- och konsolspel.

Sommarens graffitiverkstäder erbjuder ungdomar i åldern 13–18 möjligheten att bekanta sig med graffitimålning och graffitikultur. I verkstäderna får ungdomarna lära sig olika sätt att måla graffiti och göra gatukonst. I juni ordnas det två verkstäder och det finns plats för sex deltagare/ dag. Målfärger och skyddsutrustning som behövs finns på platsen.Utöver verkstäderna finns det även en testplats där till exempel yngre barn kan pröva graffitimålning tillsammans med vårdnadshavaren eller annan vuxen. Man kan även komma för att diskutera graffiti som kultur och fenomen.

Program för ungdomar kan man även hitta på ungdomstjänsternas Twitch-kanal. Där streamas sommarsändningar om intressanta ämnen med olika besökare.

Ungdomstjänsternas bil LiMo rör sig på sommaren. Ungdomsarbetarna rör sig på olika håll i Borgå och möter unga i centrum och utanför. Ungdomsarbetarna erbjuder mångsidiga aktiviteter; spel, musik, tävlingar och även grillning beroende på dagens program och ungdomarnas önskemål.

Utöver lägerhelheten Sommarkonstikas på fem veckor erbjuder Borgå konstskola även kortkursen Rasthästar. Anmälningar och förfrågningar: taidekoulu@porvoo.fi
Anmälningen till Konstskolans Sommarkonstikas senast 31.5.2021 via e-post till: konstikas@porvoo.fi

Ytterligare information: www.borga.fi/sommarlov

Borgå ungdomstjänster, Mila Eriksson
mila.eriksson@porvoo.fi
tfn 0400 998 294

Borgå idrottstjänster, Päivi Häkkinen
paivi.hakkinen@porvoo.fi
tfn 040 566 1049

Borgå stads kulturtjänster, Miira Holländer
miira.hollander@porvoo.fi
tfn 040 527 2647

Konstskolans kansli
taidekoulu@porvoo.fi
tfn 040 352 7004 eller
tf. rektor Jenni Iivonen
jenni.iivonen@porvoo.fi
tfn 040 612 7492