Hoppa till innehåll

Nationella spelveckan firas den 8–14 november och det bjuds på program för borgåbor i alla åldrar

Nationella spelveckan är en temavecka för spelfostran som startats på initiativ av biblioteken. Veckan strävar efter att skapa en positiv spelkultur och minska fördomar mot spel och spelare.

Nationella spelveckan är en temavecka för spelfostran som startats på initiativ av biblioteken. Veckan strävar efter att skapa en positiv spelkultur och minska fördomar mot spel och spelare.

Verksamhet under spelveckan arrangeras i Borgå av stadens ungdoms-, biblioteks- och kulturtjänster med sina samarbetspartner. Programmet är kostnadsfritt men en del kräver anmälning. Programmet i sin helhet 

Escape room, virtuell verklighet och klassiska spel i huvudbiblioteket

Escape room, som var en stor succé i fjol, återvänder till biblioteket med nya mysterier att lösa. Spelen Zombieapokalyps och Den förbannade amuletten kan spelas av hela familjen. Speltiderna publiceras 29 oktober kl. 9 och anmälan öppnar 1 november.

Spelveckan är ett bra tillfälle för att prova på någonting nytt, som till exempel virtuell verklighet. På biblioteket kan du prova på bland annat Beat Saber. Speltiderna publiceras 29 oktober kl. 9. Lördagen 13 november kan du komma och vittna äventyr och strider när spelsamfundet Lepralegioona presenterar figurspelet Sagan om ringen.

Biblioteket bjuder även på klassiker under veckan. Under bibliotekets öppethållningstider är man välkommen att komma och spela både retrokonsoler och bordshockey.

Spel- och animemusikkonsert i digitalt format

Som del av stadens program för kulturfostran Kultis erbjuder kulturtjänsterna en digital konsertupplevelse med orkestern Game Music Collective, till elever i åk 9. I konserten som spelats in på Konstfabriken framförs musik från anime- och spelmusikens värld. Orkestern, som består av unga professionella musiker, strävar efter att vara en föregångare i Finland i att föra fram spel- och animemusik till de större scenerna. Konserten visas i skolorna 8–12 november.

Konserten visas även i stadens ungdomslokaler fredagen 12 november kl. 18 i samarbete med ungdomstjänsterna.

Ungdomstjänsterna bjuder på spelupplevelser för hela familjen

Måndag 8 november är hela familjen välkommen till ungdomslokalerna för att ta del av olika spelmästerskap. Utmana din mamma, pappa eller till exempel mormor eller farmor i olika spel.

Onsdag 10 november ordnas det står spelturneringar och tävlingar i tur i alla tre ungdomslokaler. På programmet står bland annat FIFA22 och Halli-Galli.

Torsdagen 11 november stänger vi av konsolerna och datorerna och kastar ut oss i brädspelens värld. Du får även vara med och påverka spelverksamheten SideQuests kommande brädspelslokal.

Fredag 12 november kulminerar spelveckan i en digital konsert med Game Music Collective och i matcher i 1vs1 Fortnite, i vilka ungdomarna får utmana en ungdomsledare.

Att spela är en bra hobby. Ifall det är någonting du funderar över gällande spel och allt kring det, diskuterar ungdomsledarna det gärna med dig.