Hoppa till innehåll

Nya kulturupplevelser förutom som liveevenemang också som videoupptagningar och livesändningar

På hösten utlovas flera kulturevenemang som ordnas live men enligt aktuella säkerhetsarrangemang.

På hösten utlovas flera kulturevenemang som ordnas live men enligt aktuella säkerhetsarrangemang.

Vid evenemangen prioriteras säkerheten i första hand och utvecklingen av coronaläget följs noggrant. Aktuell information om eventuella ändringar gällande evenemangen hittar du på evenemangskalendern. I november ordnas konserter av Viikate och Mokoma för dem som gillar tyngre musik, popmusikkonserten med Teleks som sköts fram från oktober samt den komiska teatern Terapian tarpeessa osa 2

Dessutom kan man under hösten och vintern njuta av kultur digitalt till exempel som videoupptagningar eller livesändningar. Också kultur för barn och unga ordnas som videoproduktioner. Enligt planerna kommer självständighetsdagens konsert att ordnas som en livesändning i år, och utlysandet av julfreden sker med en på förhand inspelad upptagning så att man kan följa den hemifrån. 

– På grund av det osäkra coronaläget har vi färdigt planerat en del av höstens och vinterns kulturevenemang som digitala produktioner, så att vi inte blir tvungna att inhibera eller skjuta fram väntade evenemang. På det sättet tryggar vi kulturtjänster för Borgåborna och utvecklar samtidigt nya verksamhetssätt, med vilka vi når en större publik även i fortsättningen, berättar kulturproducent Thomas Weissman.

– Under våren och sommaren gjorde vi ungefär 15 digitala produktioner, och de har nått till och med en större publik än till exempel konserterna i konsertsalen. Livesändningar eller videoupptagningar sänker tröskeln för att delta i kulturevenemang och lockar också sådana människor som inte nödvändigtvis i vanliga fall besöker evenemang, berättar Weissman.

– På hösten gör vi flera livevideon och några livesändningar. Game Music Collective är en video för unga i högstadieålder och barnkonserten Flip Flop erbjuds som video till daghem och förskolor. Vi förbereder just digitala sagostunder i Runebergs hem för daghem och förskolor som en del av Mini-Kultis-verksamheten för småbarnspedagogiken. Liveevenemangen genomförs delvis utan publik, eller med en liten publik, och så visas de digitalt för invånarna, berättar Thomas Weissman.

Man kan titta på de digitala produktionerna också i efterhand, och länkarna till evenemangen finns samlade på dessa sidor.

Kulturtjänsternas digitala produktioner hösten 2020–våren 2021

Videoproduktionen Game Music Collective för årskurs 9 2020–2022 

Kulturtjänsterna producerar en liveinspelning tillsammans med konstnärsgruppen Game Music Collective i Konstfabriken i oktober. I videoverket framförs modern spel- och animemusik med klassiska instrument. Premiären visas för elever i årskurs 9 i Borgå under den nationella spelveckan den 9–15 november. Dessutom visas verket i ungdomsgårdar under spelveckan.

Evenemangsserien för barn – För världens viktigaste publik – ordnas digitalt 2020  

Evenemangsserien för barn i Konstfabriken genomförs digitalt den här hösten. I oktober görs en liveinspelning med barnorkestern Flip Flop i Fabrikssalen i Konstfabriken. Det digitala materialet erbjuds till daghem och förskolor i Borgå i början av november.

Digital Stop motion-animationsverkstad

På hösten ordnas en animationsverkstad för elever i årkurs 4–6 på webben. I verkstaden görs cutout-animationsfigurer med rörliga armar och ben vilka vaknar till liv i korta animationsfilmer. Det behövs ingen tidigare erfarenhet för att delta.

Digitala sagostunder i Runebergs hem 2020 

På hösten publiceras i anknytning till Mini-Kultis videoproduktionen Sagostunden, som är filmad i Runebergs hem. I Sagostunden får barnen följa med nationalskaldens äventyr i Mauri Kunnas bok Hundbackens Marta och Runeberg.

Självständighetsdagen och utlysning av julfreden på nytt sätt

Konserten på självständighetsdagen sänds live utan publik. Publiken har möjlighet att delta i sändningen genom tjänsten Viestiseinä. Utlysning av julfreden sker med en video som spelats in på förhand. I den förenas musik, Borgåstämning och jul.

Kulturtjänsternas evenemang i Konstfabriken hösten 2020

13.11 kl. 21 Viikate, Konstfabriken, biljetter 25 € 

21.11 kl. 20 Mokoma, Konstfabriken, biljetter 29,50 €

25.11 kl. 19 Terapian tarpeessa jälleen, biljetter 22,50 / 18,50 €

27.11 kl. 20 Teleks, biljetter 20 €

9.12 kl.19 Kiviä Taskussa, biljetter 35 / 30 € (slutsåld)

16.12 kl. 19 Tuomari Nurmio & Tohtori Hillillä, biljetter 29,50 €

Aktuell information om evenemangen finns på adressen taidetehdas.fi/evenemang.

Mera information: Thomas Weissman, producent, Borgå stads kulturtjänster, 040 489 9920, thomas.weissman@porvoo.fi