Hoppa till innehåll

Planläggningsarbetet framskrider i Sköldvik, Kullo och Mickelsböle

Arbetet med delgeneralplanen för Sköldvik, Kullo och Mickelsböle framskrider under hösten. För områdets invånare ordnas en planeringsworkshop på tre dagar. Dessutom uppdateras utredningen för skyddszonerna i Sköldvik och en elektronisk enkät öppnas.

Planeringsworkshop för områdets invånare

Staden ordnar en planeringsworkshop på tre dagar för områdets invånare och markägare tisdagen den 26 september, onsdagen den 27 september och torsdagen den 28 september kl. 14–19 på Byagården i Kullo, Kullo gårds väg 18.

I planeringsworkshopen på Byagården diskuterar stadsplanerarna om delgeneralplanens olika skeden och lyssnar på markägarnas och invånarnas synpunkter och planer. Hittills gjorda utredningar samt de preliminära målen för markanvändningen är också framlagda.

Planläggarna är tillgängliga på Byagården under tre dagar, varvid invånarna kan välja den lämpligaste tidpunkten för att bekanta sig med planprojektets framskridande och diskutera om planarbetets målsättningar. Önskemålet är att så många som möjligt kan komma på plats till Byagården.

Skyddszonerna i Sköldvik oroar invånarna – utredningen uppdateras under hösten

Borgå stad uppdaterar under hösten 2023 utredningen om skyddszonerna i Sköldvik som blev klar år 2018 (Beaktande av storolyckor i Sköldvik i planeringen av markanvändningen – uppdatering av utredningen 2018). Utredningen styrs av en styrgrupp bestående av representanter från Tukes, Räddningsverket i östra Nyland och NTM-centralen i Nyland samt Miljöhälsovården i Borgå.

– I utredningen tas i beaktande Sköldviks nuvarande situation och förändringar i verksamheten i nära framtid som företagen känner till. Dessutom definieras i utredningen möjliga scenarion om kommande ändringar och deras inverkan. Man kommer att på nytt gå noggrant igenom inverkan på markanvändning och markanvändningens utveckling, berättar tf. stadsplaneringschef Maija-Riitta Kontio.

Planeringen av Östbanan har startat – banan går via Söderveckoski, Mickelsböle och Kullo

Östbanan går från Helsingfors till Kouvola via Borgå. Banan förenar Borgå stad med huvudstadsregionen och erbjuder en rakare och snabbare förbindelse från Helsingfors till Joensuu och ända till Kuopio via Kajana.

Under sommaren 2023 har Itärata Oy påbörjat utreda Östbanans huvudriktning med målsättning att producera preliminära linjealternativ från Flygbanan till Kouvola via Borgå.

Landskapsplanen har en riktgivande sträckning för Östbanan och den går via Söderveckoski, Mickelsböle och Kullo mot Kungsporten. Landskapsplanen fungerar som en anvisning vid utarbetandet av delgeneralplanen. Vid planeringsworkshopen i slutet av september finns också information om hur Östbanans planering framskrider.

Ett brev hem till markägarna

Ett brev postas hem till markägarna under denna vecka. I brevet infomeras mer i detalj hur delgeneralplanen framskrider och om planeringsworkshopen samt om möjligheten att lämna sin åsikt.
Planprojektets program för deltagande och bedömning och bedömningar som gjorts hittills samt de preliminära målen kommer också att läggas fram 26.9 – 20.10.2023 på Borgå stads webbplats och på Kompassen. Man kan kommentera dem lätt med enkäten som är öppen under samma tid.

Detaljplanutkastet för Sköldvik fick 38 åsikter och ett tiotal utlåtanden

Även detaljplanearbetet framskrider under hösten. Detaljplaneutkastet för Sköldvik (DP 557) var framlagt i juni. Detaljplanutkastet fick 38 åsikter och ett tiotal utlåtanden.

– Bland åsikterna steg som huvudsakliga oro fram effekter av skyddszonerna i Sköldvik och möjliga restriktioner i markanvändning utanför industrikvarteren, berättar planläggare Hilkka Jokela.

Utredningen av storolyckor som blivit färdig 2018 ansågs också vara föråldrad och man krävde dess uppdatering. Dessutom fördes det fram i åsikterna att delgeneralplanearbetet borde framskrida före planläggningsarbetet, eller åtminstone samtidigt som det.

Man kommer att noggrant gå igenom åsikter och utlåtanden under hösten. Man kommer att göra ytterligare granskningar och utredningar samt förbereda detaljplaneförslaget på basis av åsikterna.