Hoppa till innehåll

Seminarier om träbyggande för företag och andra intresserade

Borgå stad ordnar i februari-april 2022 tre seminarier om byggande i trä. Det första seminariet ordnas 7.2.2022 och åtminstone den gången som ett distansmöte.

Seminarierna är avsedda för företag, kommunala representanter och andra intresserade. Seminarierna handlar om aktuell forskning om byggande i trä, exempel på framgångsrik praxis i kommuner samt information om potentiella framtida träbyggnadsprojekt i kommuner. Vid seminarierna kommer man att diskutera möjligheterna att stärka kommunernas upphandlingskompetens och den lokala kompetensen i att bygga i trä. Företag kan diskutera sina önskemål och behov direkt med kommunala representanter och på detta sätt medverka för att utveckla det offentliga träbyggandet i Borgåregionen.

– Borgå har som mål att öka användningen av trä i det offentliga byggandet och på detta sätt minska koldioxidutsläppen, att stödja lokala företag inom branschen samt att öka kompetensen i träbyggande i regionen. Vid seminarierna kommer vi att diskutera, hurdan koncentration av kunskap och expertis inom träbyggande som i framtiden kan uppstå i Borgåregionen, förklarar stadsplaneringschef Dan Mollgren.

Kokon idrottscentrum och utsikterna på riksnivå presenteras av en framstående expert inom branschen

Det första seminariet ordnas 7.2.2022 kl. 10–12. Nuläget och möjligheterna för det finländska träbyggandet presenteras av professor Markku Karjalainen från Tammerfors universitet. Stadsplaneringschef Dan Mollgren från Borgå stad presenterar Borgås framtidsprojekt, bland annat det idrottscentrum som planeras i Kokon. Målet är ett kolneutralt idrottscentrum i Kokon, som eventuellt kan bli ett landmärke för träbyggande och ett tillfälle att möjligtvis utnyttja lokal produktion. Sampsa Palva från Studio Puisto berättar om erfarenheter från intressanta träbyggnadsprojekt.

Program för seminariet Borgå och träbyggande i dag och i framtiden

Kl. 10–10.15 Seminariet öppnas, projektchef Tiina Sahakari, Sitowise

Kl. 10.15–10.45 Borgå stads mål och framtida projekt inom träbyggande, stadsplaneringschef Dan Mollgren, Borgå stad

Kl. 10.45–11.15 Nuläget och möjligheterna för det finländska träbyggandet – hur man gör Borgå till Finlands bästa stad inom träbyggande, professor Markku Karjalainen, Tammerfors universitet

Kl. 11.15–11.45 Exempelprojekt och erfarenheter av träbyggnadsprojekt, Sampsa Palva, Studio Puisto

Klo 11.45–12.00 Avslutningsord och diskussion

Tidpunkten för de två senare seminariedagarna meddelas senare. Det andra seminariet har fokus på upphandlingar i samband med träbyggande och upphandlingskompetens i både kommuner och företag. Det tredje seminariet har fokus på kompetens- och utbildningsbehoven inom träbyggande.

Seminarierna är en del av Borgå stads utredningsprojekt vars syfte är att undersöka förutsättningarna för lokal produktion inom träbyggande. Projektet har fått finansiering från miljöministeriet. Utredningsarbetet genomförs av Sitowise.