Hoppa till innehåll

Sommaraktiviteter för skolbarn och familjer

Återigen erbjuds det många olika typer av aktiviteter under barnens och ungdomarnas sommarlov. Programmet har nu publicerats och kan ses på stadens webbplats.

Lapset kalliolla. Barnen på berget.

Anmälan till ungdoms- och idrottstjänsternas och bibliotekens läger börjar tisdag 12 april kl. 9. Mer detaljerad information och anmälningsanvisningar hittar du i beskrivningen av evenemangen

Kulturtjänsterna
Runebergs hem kallar barn och vuxna att fira sommar. Såväl vanliga guidningar för publiken som guidningar kring trädgård och konst ordnas under sommaren i Runebergs hem mot en inträdesavgift. Hemmuseets drängstuga ordnar öppna verkstäder 6.6–27.7, mot en inträdesavgift. Hos grannen till Runebergs hem, Walter Runebergs skulptursamling, ordnas en teckningsverkstad på Bildkonstens dag 10.7. Inträdet till Runebergs hem och Walter Runebergs skulptursamling är fritt för personer under 18 år. Under sommarsäsongen kan man också besöka Fredrika Runebergs unika trädgård.
Unga sändebud för sommarmusik uppträder i stadens centrum i juni. De uppträder i parker och på torg, men även bland annat i gästhamnen, på platsen vid Konstfabriken och i Maren. Varken plats eller tid har fastställts för deras uppträdanden, utan musikerna cirkulerar fritt i områdena vardagar kl. 12–16. Aktiviteterna arrangeras i samarbete med Borgånejdens musikinstitut och Stiftelsen för Konstfabriken.
Stadens utställningslokaler och museer har öppet hela sommaren. Inträdet till Borgå Konsthall och Galleriet Gamla Kaplansgården är fritt.

Biblioteket
På den nya barnavdelning på huvudbiblioteket ordnar man ett dagläger för elever i årskurs ett och två den andra veckan av sommarlovet. På lägret spelar man och berättar historier, och skapar ett eget spel tillsammans med lägerbarnen. Man kommer att få studera apparaterna i den nya verkstaden på biblioteket och möjligheterna i den.
Biblioteken har öppet hela sommaren och då kör även bokbussen. Man kan gå till biblioteken för att läsa böcker eller tidskrifter, spela brädspel eller datorspel. På biblioteken kan man låna böcker och filmer med sig, och brädspel och olika idrottsredskap på huvudbiblioteket. På sommaren ordnar biblioteket pop-up-aktiviteter för barn, såsom stunder av spel utomhus eller med hobbyer. Det informeras om dessa på bibliotekets webbplats och i sociala medier.

Ungdoms- och idrottstjänsterna
Borgå stads idrottstjänster ordnar redan kända idrottsläger kring Aurorahallen och Sporthallen för skolelever i åldern 7 till 11 år. Under lägren prövar man på olika idrottsgrenar, mest utomhus. Idrottslägret i Sporthallen omfattar även en ledd simtur.
Under Idrottsäventyren rör man sig i naturen och besöker bland annat Grottans klätterlokaler. Under Idrottsäventyren på fredagar görs en miniutflykt till antingen Humla eller Telegrafberget i Hammars
Tre dagläger för barn i åldern sex till åtta år ordnas i början av augusti som ny lägeraktivitet kring Aurorahallen och Sporthallen. Man spelar, leker och vistas utomhus på daglägren. Programmet har också en ledd simtur för lägerbarnen vid Sporthallen.
Idrottstjänsternas utflykter midsommarveckan i år styr till vattenparken Serena i Esbo och PuuhaPark i Vichtis. Man ska anmäla sig via webbplatsen i förväg till alla aktiviteter.
Idrottsvagnen kör i trafik i juni för att få familjer att engagera sig för motion. Destinationer denna gång är Sannäs, Gammelgård och Tolkis. Under idrottsevenemanget kan man studera Idrottsvagnens mångsidiga redskap samt delta i ett handlett träningspass med kettlebells. Evenemanget hålls med reservation för vädret.
Populära dagläger ordnas för barn i årskurs tre och för äldre ungdomar på tre ungdomsgårdar, Zentra, Gammelbacka och Vårberga samt på idrottsplatserna i den närmaste omgivningen. Teman på lägren i sommar är bland annat dans, djur, olika spel och cityäventyr. Graffittiverkstäderna i sommar ger ungdomarna i åldern 13 till 18 år möjligheten att se hur det är att måla graffitti samt lära sig om kulturen kring temat. Ungdomslägren i juni-augusti innehåller äventyr i landskapen i Anjala och Repovesi nationalpark. I juni styrs färden med ungdomarna till Helsingfors, till ett Stadiläger och Prideläger.


Ungdomstjänsternas LiMo bil är i trafik i sommar. Ungdomsarbetare rör sig kring Borgå och träffar ungdomar i olika områden i staden och utanför centrumet. Ungdomsarbetarna hämtar allehanda aktiviteter med sig; spel, musik, tävlingar eller även grillning, beroende på programmet för dagen och ungdomarnas önskemål. Du kan kontakta det mobila ungdomsarbetet per telefon: 040 192 8728 eller via sociala medier, Instagram: nuortenporvoo.deungasborga eller SnapChat: liikkuvanuoriso

Konstskolan
Borgå Konstskola ordnar heldagslägret Kesäkonstikas i fem veckor. Kesäkonstikas ordnas veckorna 23–25 och vecka 31. Första veckan i augusti är avsedd för barn, som fortsätter i Konstikas på hösten. Föräldrarna kan välja hur många veckor barnet deltar i Keskäkonstikas. Priserna graderas efter antalet deltagarveckor (95 €/180 €/255 €/320 €). Man ska anmäla sig till Konstskolans Kesäkonstikas senast i slutet av maj, till konstikas@porvoo.fi. Utöver Keskäkonstikas kan man under första veckan av sommarlovet pyssla ihop en egen drömhäst och tillbehör till den på den korta kursen Rotukepparit – Käpphäst för barn i skolåldern.

Mila Eriksson

Koordinator för ungdomstjänsterna

mila.eriksson@porvoo.fi +358 40 099 8294
Malin Hollmen

Chef för bibliotekstjänster

Malin.Hollmen@porvoo.fi +358 40 144 7637
Päivi Häkkinen

Idrottskoordinator

PAIVI.HAKKINEN@porvoo.fi +358 40 566 1049
Jenni Iivonen

Biträdande rektor

JENNI.IIVONEN@porvoo.fi 0406 12 749 2