Hoppa till innehåll

Spänner du dig i sociala situationer?

I Navigatorn i Borgå startar i mars en grupp för unga i åldern 17–29 år som besväras av nervositet i vardagen.

I Navigatorn i Borgå startar i mars en grupp för unga i åldern 17–29 år som besväras av nervositet i vardagen.

Gruppen träffas åtta gånger, en gång i veckan kvällstid i Navigatorn efter att den har stängt för andra kunder. I gruppen ryms åtta unga, och det finns ännu plats för några deltagare.

– Vi är alla nervösa för något ibland, och det är helt normalt. Oftast är vi nervösa för att träffa nya människor, uppträda eller ringa samtal. Ibland blir nervositeten ändå så svår att det känns som om den börjar kontrollera livet. Som tur finns det olika sätt att hantera och lätta på nervositeten. Dessa funderar vi på tillsammans i Navigatorns grupp för unga som spänner sig, berättar gruppens ena ledare, sexualterapeuten Leena Thesleff från Navigatorn. 

I gruppen behandlas den egna nervositeten på ett tryggt sätt, och gruppen försöker tillsammans hitta metoder att klara av spännande situationer. En motsvarande grupp ordnades i Borgå senast på hösten, och liknande grupper har ordnats på många håll också i andra Navigatorer och skolor i Finland. Responsen och erfarenheterna var varit positiva. Många som har deltagit i gruppen har berättat att de har märkt att andra spänner sig för samma saker och att de har fått kamratstöd av gruppen.

– Det är inte fråga om någon kurs i framträdande, utan man kan komma till gruppen och bara sitta tyst i soffhörnet, om det känns bäst. Man får delta i diskussionen i den grad man själv vill, förklarar Leena Thesleff. 

– Meningen är att gruppen ska starta i början av mars. Gruppen är sluten, så efter att vi har börjat träffarna, fortsätter vi med samma deltagare till slutet, berättar gruppens andra ledare psykologen Jenna Junttila.

– Man kan komma och träffas oss i Navigatorn från måndag till torsdag eller ta kontakt till exempel via Whatsapp eller e-post. Vi berättar gärna mera, uppmuntrar Jenna Junttila till slut.  

Fråga mera och kom överens om en träff:

  • Jenna Junttila, tfn 050 574 5520, jenna.junttila@te-toimisto.fi
  • Leena Thesleff, tfn 040 190 5736, leena.thesleff@porvoo.fi  

Mera information:

Navigatorn, WSOY-huset, Mannerheimgatan 20 E

Jenna Junttila, utvecklingskoordinator för Onni-projektet och psykolog
tfn 050 574 5520
jenna.junttila@te-toimisto.fi

Leena Thesleff, anställd vid Navigatorn och sexualterapeut
tfn 040 190 5736
leena.thesleff@porvoo.fi