Hoppa till innehåll

Stadsfullmäktiges beslut 30.3.2022

Befrielse från förtroendeuppdrag

Stadsfullmäktige beslutade enhälligt bevilja Tapani Eskola befrielse från uppdraget som ledamot i stadsstyrelsen samt välja Sami Ryynänen som ny ledamot i stadsstyrelsen och Marko Piirainen som hans ersättare i stadsstyrelsen.

Stadsfullmäktige beslutade enhälligt bevilja Jenna Perokorpi befrielse från uppdraget som ersättare i stadsstyrelsen samt välja Marianne Korpi i stället för henne.

Planeringsprinciper för Kokon idrottscentrum och delhelheter i den första fasen

Stadsfullmäktige beslutade enhälligt godkänna planeringsprinciperna för Kokon idrottscentrum och delhelheter i den första fasen. Stadsfullmäktige beslutade godkänna Tuomas Kanervalas förslag. Kanervala föreslog att man tillägger orden ”med beaktandet av mängden utövare” till beslutet. Ilkka Luusua gjorde ett ändringsförslag. Förslaget förföll i brist på understöd.

  1. Planeringsprinciper
  • Med hjälp av utveckling av Kokons sportcentrum stöder staden kraftigt utvecklingen av Västra åstranden när det gäller att utveckla Kokonbackens fritids-, turism- och rekreationsverksamheter till en fungerande helhet och att anknyta området till Gammelbacka.
  • Det ska formas en tydlig identitet för Kokon idrottscentrum, varför det är ytterst viktigt att området har en högklassig fasad mot Tolkisvägen. Läget av allaktivitetsarenan i området definierar starkt bildandet av en identitet för området. I området kommer också i fortsättningen att finnas platser och ställen som byggts i olika tidsperioder och som ansluts till en del av helheten. De olika verksamheterna ska stöda varandra då detta är möjligt med tanke på stadsbilden.
  • I området ska finnas icke kommersiella utrymmen inomhus och utomhus, platser för motion på egen hand med låg tröskel som är lätta att nå samt tillgängliga ställen.
  • Förhållandet till det öppna landskapsrummet måste lösas omsorgsfullt.
  • Också kulturutbudet i området ska kunna utvecklas genom att erbjuda ramar för evenemang också i regional skala.
  • Förutsättningar för klimatarbetet vid byggande av stora idrottsbyggnader ska utredas bl.a. genom att bedöma fördelar med träbyggande och energieffektivitet på längre sikt.
  • Staden förbereder sig för att undersöka behövliga reserveringar av utrymmen för att serviceutbudet i området kan kompletteras. Sådana verksamheter kan t.ex. vara en täckt fullskalig konstis eller en bandyhall, en inomhusmotionssal, en bastu, en bana för hundagility, en bana för skicross, en bana för rullskidåkning, utomhusfält för racketspel och korgboll.
  • Trafiken ska vara smidig och säker med alla fortskaffningsmedel. Lederna för gång- och cykeltrafik ska utvecklas för att göra området tillgängligt för alla användare oberoende av ålder. Parkeringskapaciteten i området ska dimensioneras tillräckligt högt i förhållande till identifierbart behov av bil- och cykelplatser.
  1. Delhelheter i den första fasen

I projektplanen som ska utarbetas och som gäller den första fasen i Kokon idrottscentrum planeras följande delhelheter som en enda projekthelhet med beaktandet av mängden utövare:

  • Uppfräschning av utomhusområden, vilket omfattar åtminstone nya friluftsleder, ett högklassigt utegym, en lekpark, beach volley-planer, planer för småspel, ombyggande och eventuellt utbyggande av utomhusskejtplatsen, förnyelse av friluftsbadet (ombyggande, förbättring av markgrunden och vattenkvaliteten, platsen ska göras tillgänglig) samt övrig landskapsanpassning i kärnområdet.
  • En ny issportsarena (ishall). De nuvarande lokalerna ersätts med beaktande av idrottsföreningars behov och nivåkrav som tävlings- och föreningsmatcher ställer.
  • En uppvärmd konstgräsplan.
  • En centralarena (allaktivitetsarena) som har tränings- och tävlingslokaler för bollspel, inomhusträning i friidrott, motion och konditionsträning. Möjlighet att arrangera konserter, mässor och evenemang tas i beaktande.
  • En hobbyarena med låg tröskel som har lokaler bl.a. för unga, seniorer och föreningsverksamhet. Arenan kommer till antingen genom att Kokonhallen renoveras eller genom att det byggs helt nya lokaler för hobbyer. Det läggs särskild vikt vid att lokalerna blir tillgängliga.
  • En hall för racketspel.

Utarbetande av en projektplan för Kokon idrottscentrum och bildande av ett projektbolag

Stadsfullmäktige beslutade enhälligt godkänna stadsstyrelsens förslag.

Budgetändring för Linnajoen koulus gård

Stadsfullmäktige beslutade enhälligt att projektet beviljas ett tilläggsanslag på 480 000 euro.

Övriga ärenden

I de övriga ärendena beslutade stadsfullmäktige enhälligt enligt beslutsförslagen.