Hoppa till innehåll

Stadsstyrelsens beslut 10.10.2022

Porvoon kaupungin tunnus.

Fastställande av inkomstskattesatsen och fastighetsskattesatser för år 2023

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt föreslå stadsfullmäktige att inkomsskattesatsen fastställs till 7,11 % och att fastighetsskattesatserna för år 2023 fastställs som följer:

  • allmän fastighetsskatt 1,30 %
  • stadigvarande bostadsbyggnader 0,50 %
  • övriga bostadsbyggnader 1,30 %
  • obebyggd byggplats, har inte fastställts
  • allmännyttiga samfund 0,00 %
  • kraftverk 3,10 %

Överföring av fastighetsskötseln till lokalitetsledningen

Stadsstyrelsen beslutade enhälligt föreslå stadsfullmäktige som en del av organisationsförändringen att fastighetsförvaltningen överförs i budgeten för år 2023 från Affärsverket Borgå lokalservice till Borgå stads lokalitetsledning från den 1 januari 2023. Ändringsförslaget ingår i de beslut som görs gällande organisationen och budgeten.

Till helheten för fastighetsvården hör cirka 40 personer, av vilka tre arbetar i chefsuppgifter med titeln servicemästare och de övriga i operativa uppgifter som fastighetsvårdare. Personalen som ska flyttas sörjer för vården av fastigheter och uteområden som hör till fastigheterna. Fastighetsvårdens andel av Lokalservicens budget har varit cirka 2 miljoner euro.

Lokalservicens verksamhet koncentrerar sig i fortsättningen på produktion och utveckling av kost- och städservice.

Uppföljning av nämndernas beslut

Stadsstyrelsen beslutade anteckna besluten för kännedom samt meddela nämnderna att stadsstyrelsen inte använder sin upptagningsrätt i enlighet med kommunallagen.

Kevin Servin föreslog att stadsstyrelsen använder sin upptagningsrätt i bildningsnämndens beslut som gäller Epoon koulus framtid. Stadsstyrelsen beslutade med rösterna 11 (Blomqvist-Valtonen Elin, Hjelt Nea, Holmström Johnny, Korpi Marianne, Lund Bodil, Ryynänen Sami, Sigfrids Frida, Söderberg Johan, Uski Nina, Valasti Matti, Wiitakorpi Jorma) – 2 (Oksanen Jari, Servin Kevin) att inte använda sin upptagningsrätt i bildningsnämndens beslut.

Övriga ärenden

I de övriga ärendena beslutade stadsstyrelsen enhälligt enligt beslutsförslagen.