Hoppa till innehåll

Stadsutveclingsnämndens beslut 5.9.2023

Porvoon kaupungin tunnus.

Nämnden behandlade utkastet till Borgå stads klimat-och miljöprogram

Stadsutvecklingsnämnden beslutade ge ett utlåtande till stadsstyrelsen med ett tillägg ett till Borgå stads klimat- och miljöprogram. Utkastet till programmet är uppgjort för åren 2024–2027. Utkastet till programmet färdigställdes i våras och av programmet framgår vilka åtgärder staden kommer att använda för att nå sina klimat- och miljömål de kommande åren.

Behandling av ärendet
Under behandlingen gav Mika Varpio följande ändringsförslag: “Lisätään lausuntoon kappale ”Metsien hoito ja käyttö” ja sen alle teksti ”Metsien hoidon ja käytön tavoitteissa on syytä tarkentaa sitä milloin katsotaan hoitotoimien olevan niin ’merkittäviä’ että niistä tiedotetaan asukkaille. Olisi parempi, jos kaupungin sivuilla olisi päivittyvää tietoa kaikista hoitotoimista ja alueen asukkaille tiedotettaisiin aina, kun lähialueella esimerkiksi karsitaan puustoa. Tiedottaminen tulee tehdä ajoissa, jotta kaupunkilaisilla on aikaa pyrkiä vaikuttamaan toimenpiteisiin, jos suunnitelmat herättävät vastustusta.”


Pehr Sveholm understödde Mika Varpios ändringsförslag.
För utgångsförslaget röstade två; Kristel Pynnönen och Jarmo Grönman.
För Mika Varpios ändringsförslag röstade åtta (8); Sofia Antman, Ilpo Bergström, Mika Laurila, Pehr Sveholm, Mika Varpio, Hanna Virtanen, Siru Nykänen ja Erkki Naumanen (Som gav en mundliga röst).
Ordföranden konstaterade att ändringsförslaget Mika Varpio vann eftersom det vid omröstningen gavs 2 JA-röster och 8 NEJ-röster.

Mika Varpio gav följande ändringsförslag:
“Lisätään lausuntoon kappale ”Metsien hoito ja käyttö” ja sen alle teksti ”Ohjelman suurin ristiriita liittyy kaupungin omistamien metsien tuottotavoitteisiin. Kestävät metsän hoidon ja käytön tavoitteet eivät voi toteutua pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti, jos valtuusto päättää yhä vuosittain metsille asetettavan tuottotavoitteen talousarvion yhteydessä. Ohjelmassa todetaan, että tuottotavoite on syytä pitää maltillisena, mutta tämä toive ei ole sitova ja valtuusto voisi halutessaan päättää myös toisin. Se vaarantaisi ohjelman oikeasuuntaiset tavoitteet hiilinielujen säilyttämisestä ja luonnon monimuotoisuudesta huolehtimisesta. Olisi siis loogista poistaa tämä kohta kokonaan. Jos talousarvion yhteydessä on tiedossa tulevia hakkuutuloja, voidaan ne esittää tuloina mutta erona on tällöin se, että ne eivät ole toimintaa ohjaavia tavoitteita. Ohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi tulisi luopua metsien hoidon ja käytön taloudellisista tuottovaatimuksista.”
Förslaget förföll då det inte vann understöd.

Mika Varpio gav följande ändringsförslag:
“Lisätään kappaleen ”Metsien ja pohja- ja pintavesiensuojelu ekologiset käytävät” loppuun teksti ”Ohjelmassa ei oteta erikseen kantaa kosteikkoihin, jolloin suunnitelmat niiden osalta jäävät avoimiksi. Porvoon ympäristön tila –raportin mukaan esimerkiksi Porvoonjoen suiston linnusto on tietyiltä osin lisääntynyt ja monipuolistunut, mutta jätetään sanomatta, että se on myös monin osin taantunut selvästi mm. rehevöitymisen ja vesialueiden (erityisesti lahdenperukoiden ja Ruskiksen suistoalueen) umpeenkasvun takia.”
Förslaget förföll då det inte vann understöd.

Övriga ärenden

Nämndens övriga beslut var likaså i överensstämmelse med föredragningen samt enhälliga.