Hoppa till innehåll

Ungdomsarbetarna patrullerar på valborgsmässoaftonen och påminner om ett coronasäkert firande

Också i år har ungdomsarbetarna jour och patrullerar på platser som är populära bland unga på valborgsmässoaftonen klockan 18–02.

Också i år har ungdomsarbetarna jour och patrullerar på platser som är populära bland unga på valborgsmässoaftonen klockan 18–02.

Det går också att be stadens ungdomsarbetare om hjälp ifall en ung person eller en vårdnadshavare blir bekymrad för en ung persons välmående under valborgsmässoaftonen. Under kvällen kan ungdomsarbetarna som rör sig med det mobila ungdomsarbetets bil nås på telefonnumret 040 138 9440.

– Vårsolen lockar de unga att träffa kompisar under valborgsveckoslutet. Jag hoppas att ungdomar kan fira lugnt och i en mindre vänskapskrets. Det är fortfarande bra att hålla säkerhetsavstånd och sköta handhygienen. Man behöver inte alls vara besvärad över att använda munskydd utan jag uppmuntrar de unga att använda munskydd.  Jag hoppas att man diskuterar hemma med unga om säkerhetsanvisningar samt användning av rusmedel och att föräldrarna är medvetna om var den unga håller till. Hemmafester ska inte ordnas den här valborgsmässoaftonen, påminner chefen för ungdomstjänsterna Nina Jorkama.

– Ungdomsarbetare har under kvällen ett tätt samarbete med polisen. Polisen vill ännu påminna om att det är bra att föräldrarna till ungdomar svarar om de får ett samtal från ett okänt nummer. Det kan vara polisen som försöker meddela att den unga på ett eller annat sätt har hamnat i svårigheter, påminner polisstationens socialhandledare Marie Grönroos.

De unga ska vara försiktiga med rusmedel. Den ungas kropp klarar inte av alkoholen och det kan vara rentav livsfarligt.

– Dessutom är risken för att bli offer för ett brott större när man är berusad. En berusad ung person kan nödvändigtvis inte försvara sig mot våld eller sexuellt utnyttjande. Även att bli offer för rån eller stöld är en större risk när man är berusad, betonar Grönroos.