Hoppa till innehåll

Ungdomstjänsterna firar som vanligt den nationella spelveckan 6–12.11.2023

Det finns alltid möjlighet att spela i ungdomslokalerna. Den nationella temaveckan till ära kan man i ungdomslokalerna spela på datorer och spelkonsoler, men man kan också spela traditionella bräd- och kortspel.

Nuori pelaamassa.

Under veckan kan man delta i olika frågesporter och turneringar. I Kertsi i Gammelbacka kan du planera en egen spelfigur och föreviga den som nyckelring.

Veckan kulminerar i ett stort spelevenemang

Den nationella spelveckans höjdpunkt är spelevenemanget GG-Grand Gaming som ordnas i Kulturhuset Grand. Man kan dyka in i spelens värld lördag 11.11 kl. 13–18.
I Grand bjuds på många slags spelrelaterade aktiviteter; figurverkstad, uppgiftsbana, konsolspel och datorspel. På plats finns också en lokal bordsspelsförening med turneringar.
– Spelevenemanget passar för hela familjen och att spela tillsammans är ett bra sätt att tillbringa tid, säger ungdomsarbetare Maija Ahtinen.

Föreläsningar i Grand om hur spel skapas och hur spelandet kan anpassas till familjens vardag

I Grand hålls också två föreläsningar om spel. Är du intresserad av hur man gör spel, hur man bygger en spelvärld och hur man kan komma in i branschen? Med på evenemanget är Remedy, som är ett av de ledande spelbolagen i Finland. Remedy är känt i världen för spelen Control, Max Payne och Alan Wake.
Familjevardag och spelande, hot eller möjlighet? Sakkunnig Annukka Såltin från Pelituki kommer och berättar varför man inte kan stänga av datorn mitt i allt och på samma sekund som speltiden tar slut. Varför lockar spelvärlden och hur kan man anpassa spelande och familjevardag.

Musik med speltema i Konstfabriken

Man kan avrunda kvällen i Konstfabriken där Borgånejdens musikinstituts blåsorkester spelar musik med speltema.
På konserten spelas aktuell men också nostalgisk spelmusik, melodier som säkert är bekanta för både yngre och äldre åhörare.
Evenemanget GG-Grand Gaming arrangeras av Borgå stads fritidstjänster, kulturtjänster, ungdomstjänster och biblioteket.