Hoppa till innehåll

Uppdateringen av Eestinmäen päiväkoti framskrider

Projektplanen för utvecklandet byggnaden för Eestinmäen päiväkoti är färdig. I projektplanen föreslås att byggnaden uppdateras så att den motsvarar de nuvarande småbarnpedagogiska tjänsterna. Den byggnadsdel som är i dåligt skick ersätts med en nybyggnad, den nästäldsta delen av byggnaden repareras och i utrymmen av den nyaste delen görs ändringar.

Stadsstyrelsen behandlar projektplanen på sitt möte den 2 oktober. Ifall stadsstyrelsen godkänner projektplanen fortsätter planeringen av projektet. Målet är att daghemmets verksamhet helt skulle flyttas till tillfälliga lokaler nära daghemmet under hösten 2024. Flytten till de nya och uppdaterade utrymmena skulle ske ungefär ett år senare.

Kostnaderna för projektet uppgår till cirka 4,8 miljoner euro, ungefär 28 500 euro per plats inom småbarnspedagogiken. Daghemmet kommer ha åtta grupper, vilket betyder 168 platser för småbarnspedagogik och cirka 30 anställda i olika uppgifter.

Eestinmäen päiväkoti får en uppdaterad och modern byggnad

Eestinmäen päiväkoti består av tre byggnadsdelar. Den äldsta delen, som också är i sämst skick, är placerad mellan de nyare byggnadsdelarna. Den äldsta delen är redan nu i begränsad användning, så den rivs och ersätts av en helt ny byggnadsdel. Den nästäldsta delen av byggnaden, som ligger närmast parkeringsområdet, repareras och uppdateras. Byggnadens nyaste del ligger vid Gamla Helsingforsvägen. Till den görs ändringar som förbättrar funktionerna i hela byggnaden.

Daghemmets personal har deltagit i projektplaneringen genom att fundera på byggnadens funktionella lösningar tillsammans med planerarna.

– Tillgängliga, säkra, sunda, ergonomiska, väl belysta och akustiskt behagliga utrymmen stöder barnens utveckling som helhet. Utrymmena är spelar också en betydande roll i personalens välbefinnande i arbetet, berättar daghemsföreståndare Sanna Kanerva.

– De planerade nya utrymmena stöder också barnens rätt till att ha eget, lugnt utrymme. Med mångsidiga utrymmen kan vi också svara på barnens behov av stöd, eftersom de nya utrymmena tillåter både smågruppsaktiviteter och gemensam verksamhet. Genom de nya utrymmeslösningarna underlättas samarbete och bildningen av kamratgrupper mellan olika grupper av barn, och en livsstil som betonar motion förstärks, fortsätter Kanerva.

I den nya byggnaden kommer en trivsam och mångsidig matsal som kan delas i mindre delar. Utanför matrasterna används matsalen till aktiviteter. Vid festliga tillfällen används matsalen som festsal, och utrymmet kan kombineras med gymnastiksalen för att skapa ett större utrymme.

Byggnaden har en våning och är byggt i trä.

– I både planeringen och byggandet följer man principerna för sunda hus (Terve talo). Byggandet sker under väderskydd. Målet är att skapa en helhet som är mer funktionell, säker och sund än i nuläget, berättar stadsarkitekt Markku Partanen.

Även i fortsättning finns det behov för daghem i Estbacka

Även om antalet barn förväntas minska inom hela Borgå, kommer behovet av platser inom småbarnspedagogik att hållas på samma nivå eller stiga på serviceområdet för Estbacka daghem. Enligt en utredning kommer det även i fortsättningen finnas behov för att daghem med åtta grupper inom serviceområdet för Eestinmäen päiväkoti, eftersom det planläggs ny bebyggelse som till största delen består av småhus. Detta kommer att öka invånarantalet med 200–300 nya invånare. Dessutom planeras mera boende nordost om Estbacka i framtiden.