Hoppa till innehåll

Våren firas med lokala evenemang i Vårberga och Gammelbacka

Vårjippot i Vårberga och Vårkarnevalen i Gammelbacka är säkra tecken på vår. I Vårberga firar man tisdagen den 17 maj kl. 17–19 och i Gammelbacka onsdagen den 18 maj kl. 17–19.

Ihmisiä. Människor.

Vårjippot i Vårberga bjuder på många slags program för stora och små. Vårjippot börjar kl. 17 med trollkarl Timo Tiikkainen:s trollkarlsshow för hela familjen. Under kvällen uppträder också elever från Kevätkummun koulu med nummer ur sin talangtävling. I evenemanget finns det också en pysselplats för barn och olika spelställen som Borgå stads ungdomstjänster ordnar.

Utomhus kan man också ta en titt på redskap som finns i idrottsvagnen som stadens idrottstjänster har, testa sumobrottning, orientera på egen hand på tipspromenad med QR-koder eller vara med och skapa samhällskonst av naturmaterial. Biblioteket håller också öppet under hela evenemanget.
Jippot ordnas i och omkring Kantelehuset på adressen Sampovägen 3.

Föräldraföreningarna i Kantelehusets skolor säljer grillkorv och små tilltugg och kaffe.
Vårjippot arrangeras av arbetsgruppen för Vårberga KeVå, som består av olika aktörer i området.

Karnevalstämning i Gammelbacka, onsdagen 18 maj

Efter en lång paus vaknar också Gammelbacka till liv med Vårkarnevalen onsdagen 18 maj kl. 17–19. Karnevalen är ett samarbete mellan områdets aktörer. Karnevalområdet består av Gammelbacka allaktivitetshus, Peipon koulu och Familis gård.

I Peipon koulus motionssal och matsal visas det bland annat dans- och akrobatiföreställningar. I bibliotekets entréhall kan man göra förmånliga fynd bland avskrivna böcker.

I evenemanget som är menat för både stora och små kan man vara med och skapa samhällskonst, se på rolig salsadans, köpa yllestrumpor och bekanta sig med Borgå stads ungdomstjänsters verksamhet. För barnen ordnas ansiktsmålning och på plats finns också en brandbil.

Kom och diskutera utvecklingsplaner för Gammelbacka

Under evenemanget närvarar också Raila Oksanen från Finnish consulting group, som diskuterar utvecklingen av Gammelbacka och tar emot idéer från invånarna.

Under karnevalen kan man ordna en egen loppmarknad. Loppmarknaden är öppen för alla och ingen separat anmälan eller betalning behövs. Att sälja och ställa upp sina saker sker på försäljarens eget ansvar.
Föräldraföreningen säljer kaffe, saft och smått tilltugg. Föreningen för Gammelbacka gård med omnejd ordnar lotteri.

Vårkarnevalen arrangeras av Gammelbacka ungdomslokal Kertsi, Peipon koulu, Porvoon suomalainen seurakunta, Familjeplatsen Famili, Borgå stadsbibliotek och representanter för invånarna i området.

Samhörighet mellan invånare och aktörer i området

Vårkarnevalens och vårjippots program och aktiviteter är till största delen avgiftsfria. Intäkterna från de avgiftsbelagda men ändå förmånliga tjänsterna går till föreningarna.

– Båda evenemangen har långa traditioner, vårjippot har redan arrangerats i olika former i över 20 år. Under evenemangen samlas invånare i olika åldrar för att trivas, umgås och delta i mångsidiga aktiviteter. Atmosfären och stämningen är god. Evenemangen skapar också en naturlig känsla av samhörighet mellan områdets invånare och olika aktörer, berättar ungdomsarbetarna Susanna Eklund och Merja Sevilä.