Hoppa till innehåll

Varning! En ränna öppnas i isen över Borgå å

En ränna öppnas i isen över Borgå å den 2 januari. Rännan går över hela ån mellan Kokon och Sakta Farten och är öppen hela veckan. Längs rännen flyttas bryggor från förvaret i Kokon till Sakta Farten. Ny isbildning vid rännan beror på vädret, men isen är svag i minst en vecka.

Kartalle meriktty heikkojen jäiden alue Kokonniemen ja Sakta Fartenin tuntumassa.

– Vi varnar dem som har för avsikt att gå ut på isen med varningsskyltar på båda stränderna av ån. Vi påminner dock om att isarna i detta skede av vintern också annars är osäkra, säger arbetsledare Janita Pihlaja-Wickholm.

På vinterförvaringsplatsen vid Sakta Farten pågår redan muddringsarbete och muddringsområdet är markerat med plogkäppar och flagglina.

– Den exakta tidpunkten för förflyttningen av bryggorna beror på hur isblocken smälter eller tas bort från rännan. Flyttningen av bryggorna kan inte vänta till våren, eftersom entreprenören flyttar annanstans. Nu är det dock inget friluftsväder på isen, så störningen är inte så stor.

Isarna är fortfarande svaga enligt Räddningsverket

Isarna är fortfarande svaga på Borgå å och i hela Östnyland, konstaterar jourhavande brandmästare Timo Tuomainen vid Räddningsverket i Östra Nyland.

– Det lönar det sig att undvika att röra sig på isarna. Den stora mängden snö i början av vintern har stört isbildningen. Isen är bedrägligt svag särskilt där strömmen är stark.

– Om du ändå beger dig ut är det bra att klä sig i flytdräkt och ha isdubbarna nära till hands.