Hoppa till innehåll

Veckan för ungdomsarbete bjuder på program för alla åldrar

Veckan för ungdomsarbete firas den 10–16 oktober med bland annat öppet hus i stadens tre ungdomslokaler och med olika program för personer i alla åldrar, särskilt barn och unga.

– Även vårdnadshavare till barn och unga och alla andra som är intresserade av vår verksamhet är välkomna. Ungdomsarbetarna berättar om verksamheten och pratar om eventuella frågor som man funderar på, berättar den ansvariga ledaren vid ungdomslokalen Kertsi i Gammelbacka, Miika Koistinen.

– Nu finns en bra möjlighet att bekanta sig med det nya spelrummet i Kertsi och höra mera om ungdomstjänsternas spelverksamhet. Vi berättar också om andra former av hobbyverksamhet som ungdomstjänsterna erbjuder, fortsätter Koistinen.

I Gammelbacka ungdomslokal spelas måndagen den 10 oktober en biljardturnering mellan unga. Onsdagen den 12 oktober får de unga njuta av plättar på Kertsis plättkväll. Fredagen den 14 oktober kan man bekanta sig med digitala verktyg genom att undersöka skapandet av bilder med artificiell intelligens.

I ungdomslokalen Zentra kan man under veckan för ungdomsarbete bland annat arbeta med sina resurser och drömmar med kort och teckningar och där finns en plywoodskiva med hål för ansiktet, där de unga kan ta fotografier av sig själva med en kraftgivande text. Dessutom spelar vi och gör andra roliga saker tillsammans.

För den nationella samordningen av veckan för ungdomsarbete ansvarar Ungdomssektorns takorganisation i Finland Allians rf och årets tema är unga och ungdomsarbetet efter coronapandemin. Coronaåren har orsakat brister i lärande och välbefinnande särskilt i de yngre åldersklasserna och separerat unga från varandra. Under veckan för ungdomsarbete vill man få alla finländare att inse att utan de unga har vi inget – framtida förmågor, innovationer eller ett fungerande samhälle.

Den nationella veckan för ungdomsarbete firas nionde gången vecka 41 dvs. 10–16.10.2022. Under temaveckan lyfter man fram det värdefulla arbete som ungdomsarbetare, organisationer, kommuner och församlingar gör för unga, samt för kampanj för åtgärder som stöder ungas välbefinnande.

Temaveckans program i Borgå:

Måndag 10.10–fredag 14.10 Öppet hus för vårdnadshavare i Zentra och ungdomslokalen Nuokka i Vårberga, enligt öppettiderna
Måndag 10.10 kl. 13–16.30 och 17–20 Biljardturneringar för unga i Gammelbacka ungdomslokal
Onsdag 12.10 kl. 17–20 Plättkväll i Gammelbacka ungdomslokal
Fredag 14.10 kl. 13–16.30 och 17–21 bekantar vi oss med digitala verktyg genom att undersöka skapandet av bilder med artificiell intelligens i Gammelbacka ungdomslokal