Hoppa till innehåll

Läckan i Hammars tryckavlopp har åtgärdats

Läckan i Hammars tryckavlopp har åtgärdats på kvällen den 9 augusti. En misstänkt läcka upptäcktes den 6 augusti, då försiktighetsåtgärder vidtogs omedelbart. Tryckavloppet stängdes och avloppsvattnet leddes till Hermansö avloppsreningsverk längs en alternativ ledning. Läckan låg i havet framför den tidigare yrkesskolan (Edelfeltsstigen).


Läckan orsakades av muddringsutrustningen när den träffade röret.


Borgå vatten uppskattar att totalt cirka 500m3 avloppsvatten hann läcka ut i havet under 2 timmar. Invånarna uppmanas ändå att undvika att bada i närområdet tills resultaten av havsvattenproverna är klara och vattenkvaliteten kan bestämmas utifrån analysresultaten att de uppfyller de kvalitetskrav som ställs på badvatten. Borgå vatten har informerat myndigheterna om läckan och provtagningen kommer att fortsätta.


Byggandet av den nya tryckavloppsledningen i Hammars har framskridit under sommarens lopp. Arbetet omkring Hammars pumpstation har slutförts förutom kopplingen till linjen som löper i havet. Byggandet av ledningen på havsbotten kan nu inledas under denna vecka då fåglars häckningssäsong och fiskarnas lektid är över. Vattendragsarbetet påbörjas i Haiko och framskrider under höstens lopp mot Hammars. Invånarna kan under arbetets gång se/skåda arbetspråmar och dykare ut på havet. I slutet av hösten görs tryckprovning och linjen är uppskattad att bli klar innan slutet av året.