Hoppa till innehåll

Regionförvaltningsverket har beviljat Borgå vatten tillstånd för en vattentäkt i Finnby

Regionförvaltningsverket har 16.6. beviljat Borgå vatten tillstånd för att ta grundvatten från Finnby grundvattentag som är belägen på Saxby grundvattenområde. Enligt tillståndet kan 2000 m3 per dygn pumpas för hushållsvattenanvändning i Borgå. Byggandet av Finnby vattentag är en viktig åtgärd som för sin del gör det möjligt att genomföra en störningsfri vattendistribution enligt Social- och hälsovårdsministeriet samt vattentjänstlagens krav.

”Beslutet är verkligen en fin nyhet för alla borgåbor; Finnby vattentag kommer för sin del att säkra kvaliteten på hushållsvattnet samt dess tillräcklighet” konstaterar Borgå vattens verkställande direktör Elina Antila. Förtillfället är mängden vatten som behövs i Borgå i snitt 10 000–11 000 m3 per dygn. Finnby vattentags tillstånd är 2000 m3 per dygn.

Borgå vattens personal har verkligen jobbat hårt för detta tillstånd; under provpumpningen som pågick ett halvt år tog man åtskilliga grundvattenprov, mätte vattennivåhöjder, arbetade med planeringen samt med diverse undersökningar för själva lovprocessen. Nu kan vi fortsätta arbeta med genomförandeplaneringen av råvattenlinjen samt efter detta bygga linjen samtidigt som linjer för inkommande vatten och råvatten byggs mellan Borgbacken och Saxby. För grundvattentaget uppgörs en tillsynsplan, vilket krävs av regionförvaltningsverket. Med hjälp av planen kan man följa med de eventuella inverkningar vattentaget har i närliggande områden samt vid behov göra åtgärder.

Samtidigt måste arbetet för att hitta ytterligare grundvattentäkter fortsätta. Man har redan gjort provpumpningar i Ylike och till följande planeras det undersökningar nära nuvarande Norike vattentag. Grundvattenundersökningarna, lovprocesserna samt planering och byggandet av råvattenlinjer är tidskonsumerande processer som ofta dröjer flera år, därför måste vi hela tiden vara aktiva för att främja dessa projekt.

Regionförvaltningens tillstånd kan laddas via länken nedan: