Hoppa till innehåll

Skolorna börjar på tisdag – tillsammans gör vi skolan till en trygg och trevlig plats för alla

I Borgå börjar läsåret tisdagen den 15 augusti 2023. Detta läsår ligger fokus särskilt på multilitteracitet. Att förstärka den sociala gemenskapen i skolorna är också viktigt efter coronaåren.

Multilitteracitet praktiseras inom alla läroämnen i skolan och det är ett av de sju målen för mångsidig kompetens enligt läroplanen. I multilitteracitet ingår alla former av läsfärdighet, från traditionell till visuell. Multilitteracitet behövs för att kunna läsa och tolka de olika multimediala texter som finns idag.

Detta läsår fästs också särskild uppmärksamhet vid att stödja läskunnigheten hos elever i årskurs 1–2 och inspirera dem till att läsa. Målet med den så kallade läsgarantin är att varje elev som börjar i årkurs tre har en så smidig mekanisk läskunnighet som möjligt.

– Traditionell läskunnighet utgör grunden för barns och ungas kommande lärande och för deras delaktighet i samhället. Lokalt satsar vi därför särskilt på läsundervisning inom nybörjarundervisningen bland annat genom att förstärka resurserna. Dessutom uppmuntrar vi skolorna att ännu starkare införa undervisning i multilitteracitet i olika läroämnen, konstaterar direktören för den finskspråkiga grundläggande utbildningen och gymnasieutbildningen Jari Kettunen.

Social gemenskap inverkar på allas ork och välbefinnande

Borgå stad vill även i fortsättningen satsa på en verksamhetskultur där skolan och hemmet har ett gott samarbete. I skolan får alla vara med, alla blir hörda och uppskattade som de är. Känslan av att höra till en bra gemenskap har en betydande inverkan på ork och välbefinnande.

– Vi pratar med varandra i en uppskattande och vänlig ton, och utgör på det sättet ett gott exempel för barn och unga, beskriver direktören för den svenskspråkiga grundläggande utbildningen och gymnasieutbildningen Rikard Lindström.

En trygg skolväg är vårt gemensamma ansvar

Grundskolorna i Borgå har cirka 5 516 elever. I år börjar 530 elever i första årskursen. Av dem börjar 343 i finskspråkiga och 187 i svenskspråkiga skolor.

– Då skolorna börjar rör sig många unga fotgängare och cyklister i trafiken. Särskilt att gå över vägar kan innebära risker. Vi måste alla se till att barn och unga har en trygg skolväg, påminner bildningsdirektör Sari Gustafsson.

Även Mannerheims Barnskyddsförbund är med och gör elevernas skolväg tryggare. Frivilliga klär på sig reflexvästar och står i närheten av skolor då eleverna kommer till skolan. Anmäl dig med: https://uudenmaanpiiri.mll.fi/vapaaehtoisille/koulutien-turvaajaksi/

Resekort delas ut första skoldagen

Elever som har beviljats skolskjuts får åka till skolan utan resekort den första skoldagen 15.8. Resekorten delas ut i skolan första skoldagen. Mera information om skolskjutsarna finns i Wilma.