Hoppa till innehåll

Konstprogrammet för Borgå parkgata

Planeringen av Borgå parkgata och dess näromgivningar är på gång.

Trafikleden som idag är Västra Mannerheimleden och som blir Borgå parkgata, är en av de mest betydande gatuavsnitten i Borgå. Tusentals borgåbor rör sig längs den dagligen, och samtidigt fungerar den som en ingång till staden från Helsingfors.

Vid planeringen av parkgatan fästs särskild uppmärksamhet till dess trygghet, men också trivsamhet och representativa status. Därför utarbetas ett särskilt konstprogram för området. Målet med programmet är att göra konsten till en del av människornas vardag, och att höja kvaliteten och trivsamheten av boende- och livsmiljön. Med offentlig konst menar man exempelvis skulpturer, ljud- och ljudkonst samt konst i samband med evenemang och stadsstrukturer som belysning. Offentlig konst gör det möjligt för alla att uppleva konsten och de upplevelser den för mig sig avgiftsfritt, i den egna livsmiljön.

Utarbetandet av konstprogrammet

Delaktigheten har varit en tyngdpunkt vid utarbetandet av konstprogrammet för Borgå parkgata.

Deltagande expertseminarium

Expertseminariet ordnades som inbjudningsseminarium vid Konstfabriken 29.3.2023. Till seminariets bjöds lokala konstnärer, företrädare för stadsplanering och stadsmarknadsföring samt beslutsfattare. Cirka 20 personer deltog i seminariet, och i seminariets deltagande del behandlades särskilt följande frågor:

  1. Platser och toppobjekt för konst, möjliga platser för tävlingar inom konst.
  2. Vilken sorts konst vill man ha vid Borgå parkgata? Vill man ha ett tema för konsten? Hur ska konstnärerna väljas?
  3. Delaktighet vid genomförande av konstarbete.

Öppen webbenkät

En öppen webbenkät ordnades på Borgå stads webbplats 2.5 – 18.5.2023. Det kom 139 svar på enkäten. Målet med enkäten var att testa tankar som kom fram under planeringen vid det deltagande seminariet, ta reda på svarandes önskemål gällande offentlig konst samt att samla ihop invånarnas minnen och berättelser kring området.

Borgådagarna 10.6.2023

Målet var att träffa borgåbor i olika åldrar och berätta om det kommande konstprogrammet för Borgå parkgata samt erbjuda möjlighet att delta i medverkan. Under Borgådagarna fick barnen göra en skulptur, bänk eller konsthållplats och invånarna fick placera klistermärken på en karta över Parkgatan med önskemål om placeringen av konstverk. Teman för konst som lyftes fram var speciellt natur och naturens mångfald, historia och anländande till staden. Invånarna efterlyste framför allt ekokonst och miljökonst och att konsten skulle kombineras med fasaderna.

Arbetsgrupp

Arbetsgruppen som planerar konstprogrammet består av kulturservicechef Susann Harman, planläggarna Johannes Korpijaakko och Pekka Mikkola, stadsplanechef Emilia Saatsi, kulturtjänstkoordinator Sari Hilska, amanuens för Borgå museum Susanna Widjeskog och konstnärsmedlem utsedd av Borgå Konstnärsgille, Veli Granö. Heini Orell från Frei Zimmer Oy har ansvarat för utarbetandet av konstprogrammet.