Hoppa till innehåll

Anne Örthén: Nature Morte
7.1-27.3.2022
Svalåkerns servicehem

Nature Morte (en fransk benämning för stilleben) är en konstform som är tillägnad en bildframställning av icke-levande föremål, såsom blommor, frukt, döda djur och bordsservis.

– Det har varit roligt att fotografera stilleben, för när jag fotograferat dem har jag fått ge min kreativitet fria tyglar, skapa något alldeles eget och använda fantasi och även humor. Jag har genom bild fångat ett ögonblick och en stämning, och stilleben i mina fotografiska verk berättar om en förfluten tid, om blommornas skönhet, om något försvunnet och mystiskt. Vackra gamla föremål, former, färger och blommor har varit en inspirationskälla för mig.

– Jag hoppas att besökarna hittar något i mina fotografier som berör deras känslor, och kanske stannar de upp och ser små saker med nya ögon.

Anne Örthén har studerat naturfotografering och avlagt grundexamen för fotograf. Därefter har hon studerat självständigt på många av medborgarinstituts kurser. Hon fotograferar gärna landskap och trädgårdsväxter. Hon blev inspirerad att fotografera stilleben när hon studerade fotografering vid yrkesläroanstalten Axxell som erbjuder vuxenutbildning och behövde olika slags bilder i portföljen för slutexamen. Det var lätta öva sig på att fotografera och sammansätta blommor inomhus, och hon lärde sig samtidigt att se effekten av ljuset och skuggorna på bilderna.

Förfrågningar: anne.orthen@hotmail.com, +358 (0)40 501 5010.