Hoppa till innehåll

Kira Leskinen: Symdisis
27.6–25.9.2022
Johannahemmet

Det klargula tränger sig emot en, det gröna är lugnt och det blåa fjärmar sig.

Min utställning Symdisis består av abstrakta tuftade textilverk. Dessa mjuka, färgmättade arbeten går tillbaka till bildens grundelement: färg, form och komposition.

Verken bygger på min tidigare produktion av abstrakt fotokonst. Med tufttekniken har jag fått en allt starkare materialkänsla och ett nytt lurvigt tredimensionellt intryck. Jag är intresserad av färgernas kraft och hur tystnaden, upprepningen och rytmen tar en visuell form. Bakom det icke-föreställande formspråket finns dessutom tankar om att tiga, generationsöverskridande trauman, och betydelsen av att bli sedd. Med hjälp av bilderna söker jag sådant för vilket jag inte finner ord. Det är ofta fråga om en kroppslig känsloerfarenhet.

En del saker, händelser och känslor går förbi den språkliga uppfattningsförmågan och blir endast skarpa hörn på bilder eller en rytm mellan rött och gult. Jag vill med min utställning bjuda in åskådaren att vara, känna och minnas med hjälp av konsten utan att behöva förstå eller bilda ett begrepp av det hen ser. Namnen för mina verk väljer jag intuitivt och utifrån fonetiska grunder – hur vart och ett verk känns på tungan.

Kira Leskinen (född 1987) är en foto- och bildkonstnär från Helsingfors som arbetar med tuftning, skannerbaserade bilder, konstgrafik och fotografering utan kamera. Hon blev magister i konst vid Aalto-universitetet Högskolan för konst, design och arkitektur år 2016. Symdisis som är utställd i Johannahemmet är Leskinens sjunde privata utställning men hennes första utställningshelhet som består enbart av textilverk.