Hoppa till innehåll

Det lönar sig att ta coronavaccinationen nu – information om vaccination på olika språk ges på måndagen

Coronavaccinationerna pågår i Konstfabriken fram till den 3 september. Man kan på förhand boka en tid till vaccinationer eller komma utan tidsbeställning till walk in-vaccinationer.

Coronavaccinationerna pågår i Konstfabriken fram till den 3 september. Man kan på förhand boka en tid till vaccinationer eller komma utan tidsbeställning till walk in-vaccinationer.

Walk in-vaccinationstiden förlängs under alla vaccinationsdagar i Konstfabriken. Man får vaccinet utan tidsbeställning måndagar, torsdagar och fredagar klockan 8.30–17.30.

Måndagen den 30 augusti klockan 14–17.30 kan man i samband med walk in-vaccinationer diskutera vaccinet på finska, svenska, engelska, franska ryska och arabiska. Möjligheten att diskutera har riktats till personer med invandrarbakgrund, men också andra som vill kan komma och diskutera vaccinationen.

– Vi har nu tillräckligt med vacciner och personal som ger vaccinationer. Vi hoppas att alla personer över 12 tar det första coronavaccinet i Konstfabriken, alltså senast den 3 september. De som vaccineras nu får det andra vaccinet i oktober, och ju högre vaccinationsgrad vi har desto fortare kan vi förhoppningsvis övergå till ett mer normalt liv, säger social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

– I synnerhet vaccinationstäckningen för personer i mellan 20 och 30 år kunde förbättras ytterligare. Naturligtvis hoppas vi att vaccinationstäckningen i alla åldersgrupper stiger till minst 80 procent. Vaccination skyddar mot en allvarlig coronavirussjukdom, och vi rekommenderar starkt att man tar vaccinet, säger Silvennoinen.

Vaccinationerna fortsätter onsdagen den 8 september i Näse hälsostation två vardagskvällar per vecka och på lördagar. I Näse ges i huvudsak den andra dosen coronavaccin, men det finns vaccinationstider också för den som vill ta den första dosen.

Vaccinationsplatsen byts – var uppmärksam

När vaccinationsplatsen byts från Konstfabriken till Näse hälsostation, ändras vaccinationsplatsens namn i tidsbeställningssystemet. Systemet skickar påminnelsen genom ett textmeddelande om vaccinationstiden och platsen.

– Det här borde fungera rätt, men vi vill ändå påminna att alla vaccinationer fram till den 3 september ges i Konstfabriken och från och med den 8 september i Näse hälsostation. Klockslaget och datumet är med säkerhet rätt i textmeddelandet, påminner servicechef Heli Sjöblom.

Coronavaccinationsintyget från Mina Kanta-sidor – uppgifter saknas fortfarande

Över 90 procent av vaccinationsuppgifterna har överförts till Mina Kanta-sidor, men informationsöverföringen pågår fortfarande. Problemet i systemet är av nationell omfattning, och arbetet för att lösa det pågår som bäst.

– Även om vaccinationsuppgiften fattas i Mina Kanta-sidor har den registrerats i vårt patientdatasystem. Om du inte behöver ett intyg behöver du inte kontakta hälsovårdstjänsterna om det. Ärendet utreds och ses över, berättar utvecklingsdirektör Katja Blomberg.

Om du behöver ett intyg, till exempel för en resa, kan du ringa till vaccinationslinjen på numret 040 145 5000. Numret är kopplat till en återuppringningstjänst.

– Vissa fel kan vi korrigera, men en del inte. Om vi inte kan rätta till uppgifterna så att coronavaccinationsintyget överförs rätt till Mina Kanta-sidor, skriver vi ett coronavaccinationsintyg från THL, som kan hämtas antingen från Konstfabriken eller Näsehälsostation, fortsätter Blomberg.

Vaccination genom tidsbeställning eller som walk in-vaccination

  • Boka vaccinationstid på adressen www.coronavaccinbokning.fi eller per telefon på numret 040 145 5000.
  • Walk in-vaccination utan tidsbeställning i Konstfabriken: måndagar, torsdagar och fredagar, fram till den 3 september i Konstfabriken klockan 8.30–17.30 (cirka 150 vaccindoser/dag).

26.8.2021 kl. 9.30 Uppdaterad information om förlängd walk in-vaccination.