Hoppa till innehåll

Regnbågsverksamhet Arcus

Arcus erbjuder verksamhet för unga vilka hör till sexuella minoriteter eller könsminoriteter och för unga som funderar på regnbågsteman. Arcus flaggar för mångfald och låter var och en fritt avgöra om man vill definiera sig själv eller inte.

I Arcus följer vi regler för tryggare utrymme

  1. Antag ingenting. Var öppen och lyssna.
  2. Var respektfull. Ifrågasätt inte den andras upplevelser.
  3. Ge utrymme. Se till alla blir hörda i diskussionen och får vara delaktiga.
  4. Se till att du själv och andra har bra att vara. Om du behöver hjälp i problemsituationer, begär hjälp av ledaren.

Välkommen med!

De ungas Borgå Pride program

Borgå Pride-veckan firas 14–20.8.2023 och ungdomstjänsterna är förstås med!
Under veckan ordnas olika slags evenemang och Pride aktiviteter för alla unga att delta i medan Arcus programmet riktar sig specifikt till regnbågsunga. Programmet preciseras närmare augusti. Välkommen med på färgernas fest!

Ti 15.8. Arcus- regnbågsverksamhet

Var: Ungdomslokal Zentra
När: kl. 15-16.30

Arcus – regnbågsverksamhet för unga har öppna dörrars dagar för vuxna och yrkespersoner på Ungdomslokalen Zentra.

Ons 16.8 Öppna eftermiddagar i ungdomslokalerna

Var: Ungdomslokal Nuokka
När: kl. 14–17
På onsdag ordnas pyssel med regnbågstema och Kahoot-frågesport i ungdomslokal. Öppen verksamhet är alltid avgiftsfri, och man behöver inte anmäla sig på förhand. Kolla åldersgränser och öppettider på ungdomslokalernas sidor.

Ons 16.8 Arcus kväll

Var: Navigatorn
När: kl. 17-19.30
Kom och tillbringa en trevlig och avslappnad kväll där vi tänker på Pride-temat och gör oss redo för veckan.

To 17.8 Öppna eftermiddagar i ungdomslokalerna

Var: Ungdomslokal Kertsi
När: kl. 13–17
På torsdag ordnas pyssel med regnbågstema och Kahoot-frågesport i ungdomslokal. Öppen verksamhet är alltid avgiftsfri, och man behöver inte anmäla sig på förhand. Kolla åldersgränser och öppettider på ungdomslokalernas sidor.

Fre 18.8 Borgå Pride House

Var: Ungdomslokalen Zentra
När: fre 18.8. kl. 17–20
Åldersgräns: åk 7 ->
Välkommen på en trevlig kväll i Zentra Pridehouse! Ungdomslokalen fylls av roliga aktiviteter och glädje i väntan på lördagens Prideparad. Kom och pyssla i regnbågens färger, designa, måla och laga dina egna parad skyltar eller kom och skapa konst tillsammans med andra. På Zentra kan du också baka enligt tema, laga dikter, sjunga karaoke, dyka in i garderoben för att prova olika kläder och accessoarer. Glöm heller inte fotoväggen! Dessutom har spelutrymmet SideQuest öppet och olika bordsspel finns till hands. På Pridehouse hittar du också ett tyst utrymme då du känner att det vore skönt att ta det lungt en stund. Vi har tysta utrymmen och på evenemanget är också vuxna på plats och särskilda trakasseriombud som erbjuder hjälp, stöd och trygghet vid behov. Pridehouse är öppet för precis alla unga, kom som du är! Evenemanget ordnas tillsammans med samarbetspartners.

Lör 19.8 Gemensamma förberedelser och lätt frukost

Var: Ungdomslokalen Zentra
När: lör 19.8 kl. 10–11.30
Vi inleder Borgå Pride-dagen tillsammans genom att förbereda oss för paraden. Under lätt frukost gör vi oss i ordning så ifall du vill byta om eller pynta dig får du gärna ta med dina tillbehör och så gör vi det till en rolig grej tillsammans. Här har vi även möjlighet att prata om dagen som kommer. Om våra förväntningar, förhoppningar, funderingar och ställa frågor. Vi går tillsammans till Grand för att därifrån delta i paraden.

Lör 19.8 Parad och parkfest

Var: Start framför Kulturhuset Grand
När: lör 19.8 kl. 12–16
Vi går med i prideparaden. Paraden går längs gatorna i Borgå, rutten är ungefär 2,5 km. Paraden tar slut i Stadsparken, där det ordnas en gemensam parkfest. I parken finns mycket att se och ungdomstjänsterna tält erbjuder olika aktiviteter och en plats att umgås och hänga.

Lör 19.8 Efterfest för unga

Var: Ungdomslokalen Zentra
När: lör 19.8 kl. 17–20
Ålderg
Veckan når sin höjdpunkt med Borgå Prides officiella efterfest för unga i Zentra! Efterfesten är menad för unga som går i årskurs 7 och äldre ungdomar. Efterfesten är rusmedelsfri. OBS! Kom ihåg att begära en inträdesbiljett till efterfesten i ungdomstjänsternas tält på parkfesten! Efterfesten är gratis!

Ungdomskvällarna kl. 17-19.30, Navigatorn

16+ Arcus-kvällarna

Mer information

Karin Rejman

Ungdomsarbetare, Målinriktat ungdomsarbetem, Regnbågsverksamhet Arcus

Johanna Sjöblom

Ungdomsarbetare, Ungdomslokal Zentra