Hoppa till innehåll

Arja Sundqvist
9.1 – 2.4.2023
Johannahemmet

I skydd av palatsets mur

Under flera års tid har jag skapat målningar med temat I skydd av palatsets mur. Tanken på temat kom från mina funderingar kring hur jag kunde skydda mig mentalt mot livets oberäknelighet och de många ångestframkallande saker som sker i världen, och som vi dagligen hör om i nyheterna och läser om i tidningarna.

För temat letade jag efter motiv som jag kunde hitta på en plats där jag skulle känna mig trygg och skyddad från allt ont i världen, all smärta och ångest. Eftersom trädgårdar med sina många slags underbara växter, och i djurriket särskilt fåglar, skänker mig stor glädje, var det naturligt att jag här kunde hitta motiv som ger lugn och tröst.

Jag tror att målningar med anknytning till temat kan ge glädje, lugn och gott humör även till dem som bor och arbetar i servicehus. För mig har de fungerat som tillflyktsort och skyddsmur mot livet som ibland känns alltför hårt. Trots motgångar måste vi orka tro på en bättre framtid. I världen finns mycket vackert och gott som vi kan vara tacksamma för. Genom att öppna våra ögon också för det som är bra, kan vi göra livet lättare både för oss själva och för våra medmänniskor.

Målningar som anknyter till temat har tidigare visats på en gemensam utställning med konstgrafiker Susanna Suikkari i Jorv sjukhus och på separatutställningar i Mejlans sjukhus och i Seurakuntien talo i Tammerfors.

– Arja Sundqvist

Konstnären har fått stöd av Centret för konstfrämjande.

Utställning: Johannahemmet, Johannisbergsvägen 6, 06100 Borgå