Hoppa till innehåll

Ungdomslokalernas verksamhet öppnas begränsat – i övrigt fortsätter restriktionerna huvudsakligen till och med den 7 mars 

Ungdomslokalernas verksamhet öppnas begränsat. I övrigt fortsätter coronarestriktionerna och -rekommendationerna i Borgå att huvudsakligen gälla t.o.m. den 7 mars, beslutade Borgå stads ledningsgrupp vid sitt möte den 18 februari. 

Ungdomslokalernas verksamhet öppnas begränsat. I övrigt fortsätter coronarestriktionerna och -rekommendationerna i Borgå att huvudsakligen gälla t.o.m. den 7 mars, beslutade Borgå stads ledningsgrupp vid sitt möte den 18 februari. 

Ungdomslokalerna hålls fortfarande stängda men fr.o.m. måndagen den 22 februari kan man ordna gruppverksamhet i dem i grupper med under 10 personer. Grupperna har en förhandsanmälan och verksamheten ordnas på ett hälsosäkert sätt. Tentamina och nivåprov i medborgarinstitutets utbildningar som leder till examen och personlig rådgivning i handledningstjänsten för invandrare kan ordnas som närverksamhet fr.o.m. den 1 mars.

– Smittläget är i Borgå för tillfället lugnare men i Nyland har läget blivit märkbart sämre. Både THL och HUS rekommenderar att allt strängare åtgärder och sammankomstrestriktioner införs tillfälligt i Nyland för att dämpa epidemin. Besluten om sammankomstrestriktioner fattas av regionförvaltningsverket, berättar stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.  

THL fastslår i ett färskt meddelande att risken för att epidemin börjar accelerera har ökat i hela Finland på grund av den brittiska varianten som sprider sig snabbare än andra virustyper. Man har funnit den allt mer i Nyland.

Under de senaste veckorna har epidemiutvecklingen i HUS och övriga landet differentierat. I HUS:s område har incidenstalet under fyra veckor nästan fördubblats från 108,9 fall per 100 000 människor till 185,9 fall. 

– Virusvarianten har upptäckts också i Borgå. Borgå har hittills klarat sig bra i smittspårningen men i huvudstadsregionen har smittspårningen en fördröjning på flera dagar. Detta är oroväckande eftersom fördröjningarna i huvudstadsregionen betyder att smittorna hinner sprida sig också i Borgå, beskriver ansvariga läkaren för smittsamma sjukdomar Jeff Westerlund. 

Borgå stads ledningsgrupp har stakat ut en linje att säkerställandet av skolornas och daghemmens verksamhet ska ha högsta prioritet när man kan börja upphäva coronarestriktionerna.

– Vi öppnar nu ungdomslokalernas verksamhet begränsat och hälsosäkert för grupper som har under 10 personer. Vi försöker på detta sätt att erbjuda ledd verksamhet särskilt för de tonåringar som för närvarande samlas t.ex. i köpcentrumen för att tillbringa sin fritid, fortsätter Sari Gustafsson. 

– Borgå har hittills klarat sig fint i epidemibekämpningen. Jag är tacksam till alla Borgåbor för att ni har hjälpt oss göra detta möjligt genom att iaktta coronaanvisningar och -restriktioner. Vi har tillsammans gjort ett bra jobb även om det säkert har ibland känts svårt och till och med frustrerande. Nu måste vi orka vara uthålliga. Vi går mot våren och förhoppningsvis blir tiderna så småningom också lättare, betonar social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

– Nästa vecka har skoleleverna sportlov. Nu njuter vi av det fina vintervädret och rör på oss hälsosäkert utomhus. Staden ordnar också i år program för skolelever under sportlovsveckan. Största delen av programmet är virtuellt. Dessutom ordnas program utomhus för barn under 12 år och vi uppmuntrar alla att röra på sig utomhus på egen hand, avslutar Sari Gustafsson.