Hoppa till innehåll

Ungas spelverksamhet SideQuest

Ungdomstjänsternas spellokal finns i ungdomslokalen Zentra och ungdomslokal Kertsi, Gammelbacka. Aktuella meddelanden och nyheter finns på Instagram-konto.

Spellokalen Bunkkeri i Kertsi

Tidtabell

Måndag
13-16.30 3.lk ->
17-20 6.lk ->

Onsdag
13-16.30 3.lk ->
17-20 6.lk ->

Torsdag
13-16.30 3.lk ->

Fredag
13-16.30 3.lk ->
17-21 7.lk ->

I Gammelbacka Ungdomslokal finns SideQuests andra spellokal. Utrymmet innehåller 2 PlayStation 5, Nintendo Switch, ett Arcade skåp och PlayStation VR virtuell reality glasögon. PlayStation är fylld med bil spel för den är kopplad till en högkvalitets kör stol med högkvalitets ratt, pedaler och växelspak. Som skärmar fungerar tv som är utvecklade för konsolspelande. De är 4k och stöder 120hz spelande så du kan njuta av PlayStation 5 fulla potential. Utrymmet är planerat och inrett på ett sätt som möjliggör en bra och säker konsolspels upplevelse, spelar du ensam eller med dina kompisar.

Spellokalen Outpost i Zentra

Tidtabell

Onsdagar:
14-17, åk 5 ->
17-20, åk 7 ->

Torsdagar:
14-16, åk 3-4
16-17, åk 5 ->

Fredagar:
14-17, åk 5 ->
18-22 åk 7 ->

Lördagar:
17-22, åk 7 ->

Ungdomstjänsternas största och nyaste spellokal Outpost finns i ungdomslokalen Zentra. I lokalen finns 10 speldatorer med periferienheter, PS5 och Nintendo Switch. Därtill finns det en stor hylla med brädspel. I spellokalens bakre del finns det också en streamcorner där man kan streama eller producera innehåll. Vi håller också på att bygga ett Maker-hörn där man t.ex. kan reparera trasiga spelkontroller eller bekanta sig med hur datorer byggs och tas isär. Verksamheten, anläggningar och innehåll skaffas och utvecklas fortlöpande enligt önskemål från våra kunder.

Vi har försökt bygga lokalen Outpost så, att den är så tillgänglig och framkomlig som möjligt. Dörren har ingen tröskel och lokalen har jämna golv och breda gångpassager. Dessutom försöker vi med inredning och val av färger göra lokalen lugn och lätt att komma till. Vi arbetar konstant för framkomlighet och tillgänglighet och bygger lokalen om så att den betjänar alla våra besökare på bästa möjliga sätt.

K16

Spel som är märkta F16 (K16) kan spelas i Outpost måndagar klockan 15–17.30. Då är ingen ledare på plats i spellokalen, utan tiden är reserverad för ungdomarna själva. Ingen förhandsanmälan behövs men man måste vara minst 16 år och ha ett gällande ungdomskort.

Spelverksamhet för alla

Ungdomstjänsternas spelverksamhet är till för alla ungdomar, oavsett kön eller spelfärdigheter. Hos oss får alla spela precis de spel de själva vill och som de med tanke på sin ålder får spela. Vi ingriper i allt osakligt beteende i spellokalen. Vi har nolltolerans mot alla former av mobbning och diskriminering.

Vårt mål är att stödja och fostra barn och unga i ”smart” spelande. Vi diskuterar aktivt med ungdomarna om spelande som en del av en balanserad vardag.

Åldersgränser

Vi följer spelens åldersgränser utan undantag. Åldersgränsen för spelen som spelas fastställs dock enligt den yngsta besökarens ålder. I praktiken innebär det att vi på eftermiddagar klockan 14–17 endast spelar spel avsedda för barn under 12 år. På kvällar efter klockan 17 är spelens åldersgräns högst 13 år. Vi spelar inte alls spel med åldersgränsen 16 år i vår verksamhet just nu. Men om det finns ett behov och en efterfrågan ordnar vi egna speltider för unga som fyllt 16 år.

Ansvaret för att en ungdom deltar i vår verksamhet och för vad hen spelar ligger i sista hand hos vårdnadshavaren. Vi uppmuntrar er att diskutera hemma vilka spel man får spela och när ett visst spel får spelas.

Mer information om spel och åldersgränser:

Ungdomarnas delaktighet

Hej! Vill du vara med och komma med idéer och genomföra verksamheten? Det är fullt möjligt och till och med väldigt enkelt! Det enklaste sättet är att kontakta ungdomsarbetarna och berätta för dem om dina önskemål när det gäller spelverksamheten. Förutom att komma med idéer är det även möjligt för ungdomarna att delta i verksamheten som till exempel hjälpledare, klubbledare eller hjälpredor när vi ordnar LAN-partyn. Ryck någon av ungdomsarbetarna i ärmen och berätta på vilket sätt just du vill vara med!

Spelgrupper och e-sportverksamhet för ungdomar

Har ni ett eget CS-, OW- eller LoL-lag? Det är möjligt att boka spellokalen som träningslokal för regelbunden träning för ungdomarnas egna lag.
I lokalen får ni använda ungdomstjänsternas datorer och utrustning. Dessutom kan ungdomsarbetaren vara med och stödja dynamiken i gruppen och ta lagspelet till en ny nivå. Genom att boka lokalen förbinder sig ungdomarna att följa reglerna i lokalen och ta väl hand om utrustningen. Gruppen behöver dessutom åtminstone en myndig ansvarig person, som kan vara till exempel någon av lagmedlemmarnas vårdnadshavare.

I lokalen är det även möjligt att spela till exempel brädspel och samlarkortspel.
Kontakta oss för att fråga mer om e-sportverksamheten.

Samarbete med ungdomstjänsterna och spelverksamheten:

Har ni till exempel en skolklass, hobbygrupp eller grupp inom arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte och skulle vilja komma för att spela med hela gruppen? Det är möjligt att boka spellokalen för grupper, och våra ungdomsarbetare kommer gärna och leder olika övningar för gruppen. Vid sidan av spelandet kan ni träna på bland annat grupparbete och kommunikationsfärdigheter.

Vi strävar efter att ordna gruppverksamhet dagtid på tisdagar, men även kvällstider kan i vissa fall vara möjliga. Kontakta den ansvariga personen för spelverksamheten för att fråga om tider för just ert gäng!

Utrustning

I spellokalen finns tio hopplockade speldatorer med den kringutrustning som behövs. I lokalen finns dessutom en Nintendo Switch-konsol och PS5. Utrustning och spel införskaffas framöver efter behov och efterfrågan. Du kan berätta för ungdomsarbetarna om dina idéer och önskemål.

Datorernas specifikationer: GeForce GTX 1060 OC Expedition, Intel Coffee Lake i5-8400, 32GB Ram
Hörlurar: Hyper-X Cloud2
Skärm: BenQ 24” ZOWIE XL2411P, 144Hz e-Sports
Tangentbord: Logitech G413 mechanical tangentbord
Mus: Logitech G402 Hyperion Fury FPS Gaming, Glorius Model D-

Mer information

Mats Holmström

Ungdomsarbetare, Ungdomslokal Kertsi, Spelverksamhet SideQuest

Ahti Herttua

Ungdomsarbetare, Ungdomslokal Zentra, Spelverksamhet SideQuest