Hoppa till innehåll

Coronavaccinationerna för friska 55–59-åriga börjar

I Borgå ges coronavaccinationer till friska personer födda åren 1962–1966, dvs. 55–59-åriga, från och med torsdagen den 22 april.

I Borgå ges coronavaccinationer till friska personer födda åren 1962–1966, dvs. 55–59-åriga, från och med torsdagen den 22 april.

Tidsbeställningen för vaccinationer öppnas onsdagen den 21 april klockan 11. Vaccinationstider finns till en början på torsdag, fredag och måndag, och nya tider för den här gruppen öppnas varje vecka. Vaccinationstider finns också kvällstid. Vaccinet är i det här skedet Pfizer Biontech.

­– Vaccinationstider finns också hela tiden för de ålders- och riskgrupper som påbörjats tidigare. Vi uppmuntrar i synnerhet de över 70-åringar som inte ännu vaccinerats att söka sig till vaccinationen, cirka 10 procent av dem har inte ännu vaccinerats, säger utvecklingsdirektör Katja Blomberg.

De under 65-åriga i riskgrupper som hann få Astra Zenecas vaccin får enligt THL:s linje Pfizer Biontechs vaccin som boostervaccin. Man får ett textmeddelande om ändringen.

Tidsbeställning i första hand elektroniskt

Vaccinationstid beställs i första hand elektroniskt på adressen coronavaccinbokning.fi. För tidsbeställning behövs bankkoder eller mobilcertifikat. Om lediga tider inte syns i tjänsten, måste man återkomma senare.

Om elektronisk tidsbeställning inte är möjlig, får man en vaccinationstid också per telefon. Tidsbeställningsnumret är 040 145 5000. Numret har en återuppringningstjänst. Ring bara en gång och vänta på att vi ringer tillbaka.

Vaccinationerna ges i Konstfabriken

Vaccinationerna i Konstfabriken, Västra Alexandersgatan 1. Ingång från huvuddörrarna på Västra Alexandersgatan eller Alexandersskvären på innergården. Under vaccinationsdagarna får man parkera två timmar gratis med parkeringsskiva på Konstfabrikens parkeringsområden, i parkeringshallen samt på stadens parkeringsrutor på Kokonvägen.

Också alla tider för boostervaccin har flyttats eller flyttas till Konstfabriken. Man får en påminnelse om vaccinationstiden och -platsen per textmeddelande ett dygn innan och en timme innan vaccinationstiden.

Anvisningar inför vaccinationen

  • Personuppgifterna kontrolleras före vaccinationen.
  • Kom högst 10 minuter före din tid.
  • Efter vaccinet stannar du för observation i 15 minuter.
  • Du kan vid behov ha med en ledsagare.
  • Det finns vaccin endast för de personer som har beställt tid.
  • Kom till vaccineringen endast om du är frisk. Vid behov kan tiden avbokas på tidsbeställningsnumret 040 145 5000.
  • Användning av munskydd rekommenderas starkt.
  • Sörj för säkerhetsavstånd och noggrann handhygien.