Hoppa till innehåll

Coronavaccinationerna för friska över 60-åriga börjar

I Borgå ges coronavaccinationer till friska personer födda åren 1957–1961 från och med torsdagen den 15 april.

I Borgå ges coronavaccinationer till friska personer födda åren 1957–1961 från och med torsdagen den 15 april.

Tidsbeställningen för vaccinationer öppnas onsdagen den 14 april klockan 10. Vaccinationstider finns till en början på torsdag, fredag och måndag, och nya tider för den här gruppen öppnas varje vecka. Vaccinet är i det här skedet Pfizer Biontech.

­– Inom HUS har man inlett vaccinationer av friska över 60-åriga, så vi inleder också i Borgå. När vi öppnar vaccinationstider för en ny åldersgrupp ser vi hela tiden till att det också finns gott om lediga vaccinationstider för riskgrupper och andra åldersgrupper, berättar social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

– De första vaccinationstiderna räcker inte till hela åldersgruppen men vi öppnar nya tider de närmaste veckorna. Vi rekommenderar den elektroniska tidsbokningen. Om där inte syns lediga tider, så får man inte en tid snabbare via telefontjänsten. Telefontjänsten är i första hand för dem som inte har möjlighet att använda den elektroniska tjänsten, berättar utvecklingsdirektör Katja Blomberg.

Aktuella vaccinationer:

 • Personer födda år 1951 eller tidigare alltså personer som fyller 70 i år eller är äldre än det. (Pfizer Biontech)
 • Personer födda åren 1952–1956 i åldern 65–69 år. (Astra Zeneca. Personer som har haft ventrombos i hjärnan eller heparininducerad trombocytopeni får vaccinet Pfizer Biontech)
 • Personer som på grund av sjukdom tillhör riskgrupp 1 i åldern 16–64 år och riskgrupp 2 i åldern 18–64 år. Den nedre åldersgränsen är födelsedagen, inte födelseåret. (Pfizer Biontech)
 • Personer födda åren 1957–1961 i åldern 60–64. (Pfizer Biontech). Tidsbeställningen öppnas den 14 april klockan 10.

Tidsbeställning i första hand elektroniskt

Vaccinationstid beställs i första hand elektroniskt på adressen coronavaccinbokning.fi. För tidsbeställning behövs bankkoder eller mobilcertifikat. Om lediga tider inte syns i tjänsten, måste man återkomma senare.

Om elektronisk tidsbeställning inte är möjlig, får man en vaccinationstid också per telefon. Tidsbeställningsnumret är 040 145 5000. Numret har en återuppringningstjänst. Ring bara en gång och vänta på att vi ringer tillbaka.

Vaccinationerna ges i Konstfabriken

Vaccinationerna i Konstfabriken, Västra Alexandersgatan 1. Ingång från huvuddörrarna på Västra Alexandersgatan eller Alexandersskvären på innergården. 

Under vaccinationsdagarna får man parkera två timmar gratis med parkeringsskiva på Konstfabrikens parkeringsområden, i parkeringshallen samt på stadens parkeringsrutor på Kokonvägen.

Anvisningar inför vaccinationen

 • Personuppgifterna kontrolleras före vaccinationen.
 • Kom högst 10 minuter före din tid.
 • Efter vaccinet stannar du för observation i 15 minuter.
 • Du kan vid behov ha med en ledsagare.
 • Det finns vaccin endast för de personer som har beställt tid.
 • Kom till vaccineringen endast om du är frisk. Vid behov kan tiden avbokas på tidsbeställningsnumret 040 145 5000.
 • Användning av munskydd rekommenderas starkt.