Hoppa till innehåll

Coronavaccineringarna framskrider i Borgå

I Borgå har över 62 procent av invånarna fått den första coronavaccindosen och över 11 procent har fått den andra vaccindosen. Också i åldersgruppen 16–29-åringar, som öppnades senast, har cirka 50 procent fått den första vaccindosen.

I Borgå har över 62 procent av invånarna fått den första coronavaccindosen och över 11 procent har fått den andra vaccindosen. Också i åldersgruppen 16–29-åringar, som öppnades senast, har cirka 50 procent fått den första vaccindosen.

De inställda vaccineringarna ges denna och nästa vecka

Totalt cirka 350 vaccineringstider ställdes in måndagen den 14 juni på grund av att ett kylskåp gick sönder. Nya vaccineringstider har ordnats för denna och nästa vecka. De sista textmeddelandena om en ny tid skickas i dag onsdagen den 16 juni.

– Vi har vidareutvecklat säkerställandet av vacciners hållbarhet. Nu finns det två kylskåp i lokalerna och kylskåpens funktion har säkrats med ett larmsystem där larmet styrs till en väktare och vidare till personer som svarar för vacciner dygnet runt, berättar utvecklingsdirektör Katja Blomberg.

Att flytta vaccineringstiden är problematiskt

Utgångspunkten är att vaccineringstider har getts enligt antalet vacciner som är tillgängliga veckan eller dagen ifråga. När alla tider är reserverade, är det problematiskt att flytta vaccineringstider.

– Om någon annullerar sin vaccineringstid, blir en enskild tid ledig och någon annan kan flytta sin vaccinering till den tidpunkten, ifall personen råkar just då använda den elektroniska tjänsten. Inte heller telefontjänsten har extra tider för att flytta vaccineringstider, konstaterar Blomberg.

För tillfället finns det 200 samtal i kön i telefontjänsten och största delen av dem handlar om att flytta vaccineringstid. Telefonkön bearbetas dagligen, men med dröjsmål.

– Vi önskar att alla strävar efter att förbinda sig till sin vaccineringstid eftersom det är utmanande att flytta tider. Om man av någon anledning inte har möjlighet att komma till vaccinationen, måste man naturligtvis annullera tiden. Vi ordnar en ny tid men det är möjligt att man måste vänta på den, beklagar Blomberg.

Nya vaccineringstider ges för tillfället till juli

De nästa lediga tiderna för den första vaccineringen är på veckan som börjar den 7. juli. I Borgå ges inte vaccinationer under vecka 26 när Konstfabriken används av Avantis Sommarmusik.

Tidsbeställningen görs i första hand elektroniskt på adressen coronavaccinbokning.fi

  • Du måste identifiera dig i tidsbokningen med bankkoder eller mobilcertifikat.
  • Om lediga tider inte finns, måste man återkomma till tjänsten senare. 
  • Även tiden för boostervaccineringen reserveras samtidigt som den första vaccineringstiden.
  • Man kan också beställa en tid för en annan person i tjänsten om det finns en officiell fullmakt som ges i tjänsten Suomi.fi.

Om den elektroniska tidsbeställningen inte är möjlig, får man vaccintiden också per telefon. Tidsbeställningsnumret är 040 145 5000. Numret har en återuppringningstjänst. Ring endast en gång och vänta på återuppringning.