Hoppa till innehåll

Coronavirussmitta hos en hemvårdskund

En kund i Borgå stads hemvård har konstaterats ha coronavirussmitta. Hälsovårdsmyndigheterna har försatt den smittade i isolering.

En kund i Borgå stads hemvård har konstaterats ha coronavirussmitta. Hälsovårdsmyndigheterna har försatt den smittade i isolering.

Personalen inom hemvården som har besökt den smittade har i sitt arbete följt hygien- och skyddsanvisningarna och använt ansiktsmasker enligt anvisningarna. Till följd av detta anses de anställda inte ha blivit exponerade för coronavirussmittan.

– De anställda som besökt den smittade testas för säkerhets skull och de återgår till arbetet först efter att testresultaten har blivit färdiga, berättar social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

Hemvårdens verksamhet fortsätter normalt med hjälp av arbetsskiftsarrangemangen.

– De som besöker äldre och personer som hör till riskgrupper bör komma ihåg att använda munskydd, sörja för handhygien och hålla ett säkerhetsavstånd på minst två meter. Besök ska inte göras om man har ens små symptom på coronavirussmitta, poängterar social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

– Coronaläget har under de senaste veckorna blivit märkbart sämre i Nyland. Läget i Borgå är för tillfället lugnare men virusvarianten som sprider sig snabbare har hittats också här. Om man har ens små symptom på coronavirussmitta, får man inte gå till skolan eller arbetet och inte delta i idrottshobbyer eller andra hobbyer och evenemang. Symptom på coronavirussmittan är t.ex. feber, hosta, huvudvärk, muskelsmärta, halsont, snuva, andnöd, förlust av lukt- eller smaksinnet, illamående, diarré eller exceptionell trötthet, fortsätter Ann-Sofie Silvennoinen.

Misstänker du coronavirussmitta?