Hoppa till innehåll

Ett innebandylag blev exponerat för coronavirussmittan

Tillägg till meddelandet 15.10.2020: I Borgå har det upptäckts fyra coronavirussmittor, en del av elever och personal i Lyceiparkens skola och Linnankosken lukio försätts i karantän

I Borgå upptäcktes det fyra coronavirussmittor torsdagen den 15 oktober. De smittade är i hemvård och de har förordnats till isolering.

En av de smittade har lördagen den 10 oktober och söndagen den 11 oktober deltagit i innebandymatcher i Askola och Tusby. Den insjuknades eget juniorlag från Borgå exponerades för smittan under veckoslutet, så cirka 30 personer försätts i hemkarantän. De exponerades familjer kommer att kontaktas personligen.

– Det är fråga om en fortsatt smitta som anknyter till en tidigare smitta som uppdagades inom en innebandyförening i Borgå. Fallet anknyter också till en exponering i Lyceiparkens skola, berättar överläkare Susanna Varilo.

Borgålaget spelade på veckoslutet matcher där motståndarna var lag från Kervo, Lovisa, Vanda och Träskända. Detta betyder att spelarna i motståndarlagen också har blivit exponerade för smittan. Kommunernas hälsovårdsmyndigheter står i kontakt med de exponerade i sina egna kommuner och hänvisar dem vidare.

– Försättande i karantän är en viktig åtgärd i avbrytande av smittkedjor. Vi önskar att karantän iakttas noggrant även om det kan kännas frustrerande att vistas hemma utan symptom, säger social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

Den officiella karantänstiden är för närvarande 10 dagar.