Hoppa till innehåll

Ett stort arbete med läroplanerna fick grönt ljus

Det för skolans verksamhet viktigaste styrdokumentet, läroplanen, behöver ständigt arbetas med och uppdateras. Enligt stadens förvaltningsstadga är det svenskspråkiga utbildningssektionen som skall godkänna läroplanerna för de olika stadierna; förskoleundervisning, grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och undervisning som förberededer för den grundläggande utbildningen.

Borgå logo.

Behovet av uppdateringar kommer bland annat från att de nationella grunderna har uppdaterats med nya direktiv, eller att nya lagar som berör skolan på något sätt, kräver att läroplanen skrivs om. Samtliga förändringar i läroplanen som godkändes av sektionen på mötet 13 juni, har utarbetats tillsammans med skolornas personal. Arbetet med uppdateringarna har pågått hela läsåret och alla uppdateringar är införda i de lokala läroplanerna.

Det arbete som upplevs mest givande, är det arbete som gjorts så mål och innehåll har fördelats för årskurserna 3-6 i den lokala läroplanen. De nationella föreskrifterna gäller bedömningen på årskurs 6.

−På detta sätt kan vi garantera en rättvis bedömning och jämlikt bemötande oberoende av vilken skola eleven går i, säger direktören för grundläggande utbildning och gymnasieutbildning Rikard Lindström. Det arbete som gjorts under ledning av rektor för pedagogisk kvalitet Jessica Gillberg och tillsammans med finska grundläggande utbildningen, är väldigt värdefullt och fick ett stort tack av sektionen.

Förutom läroplansärenden behandlade sektionen en handbok för skolgångshandledare, en rapport om elever i hemundervisning samt det arbete som startats för att bereda budgeten för 2024. Samtliga ärenden enligt föredragning. Listan finns på stadens hemsida.

På frågor svarar direktören för grundläggande utbildning och gymnasieutbildning Rikard Lindström, 0408 333 789.