Hoppa till innehåll

Mångsidig och rolig verksamhet för skolelever och familjer under höstlovet

Under höstlovet 20–23 oktober är det trevligt att ha ledigt och vila upp sig men dessutom också att träffa kompisar inom hobbyverksamhet eller att prova på något helt nytt. Borgå stad erbjuder aktiviteter för skolelever i alla åldrar och för barnfamiljer.

Ranta-aitat syksyllä.

Borgå stads fritidstjänster ordnar aktiviteter tillsammans med sina samarbetspartners.
Det erbjuds både avgiftsbelagd och avgiftsfri verksamhet. En del av verksamheterna kräver förhandsanmälan. Anmälningen börjar tisdagen den 26 september kl. 9.


Kulturtjänsterna: Film, konst och kreativ verksamhet

Kulturtjänsterna ordnar bioföreställningar för skolelever på BioRex. På fredagen 20 oktober visas filmerna Trolls 3: The Trolls Band Together (på finska), Paw Patrol: Storfilmen (på svenska) och Barbie (textad på finska och svenska).
Den autismvänliga föreställningen på våren var en succé, och nu på hösten återvänder konceptet med Trolls 3: The Trolls Band Together. Du är välkommen på bio ensam, med en vän eller en vuxen. Biljetter (4 €/st.) kan köpas fr.o.m. den 6 oktober på Borgå stads nätbutik eller servicekontoret Kompassen.
På måndagen 23 oktober ordnas i gårdsbyggnaden vid Runebergs hem ordnas kreativa verkstäder, där man får bygga marionetter. Verkstäderna leds av dockteaterkonstnären Anne Lihavainen. Förmiddagens verkstäder är avsedda för barnfamiljer, och eftermiddagens för barn i lågstadieålder.
På Runebergs hem ordnas också program för barn. På höstlovet, fredagen 20.10 kl. 10–13, ordnas en verkstad där deltagarna får måla en egen glaslykta för att lysa upp de mörka höstkvällarna. Glasburkar och målfärger delas ut till deltagarna. Burken lämpar sig för LED–ljus, vi rekommenderar inte användning av levande ljus. Deltagandet i verkstaden ingår i museets inträdesavgift, gratis för barn och unga under 18-år.
På lördagen 21 oktober får alla komma med och skapa konst med naturtema tillsammans med bildkonstnären Pia Sirén i Konsthallen. I somras kunde man uppleva hennes verk “Borgå Urskog” vid västra åstranden. I verkstaden, som passar barn i alla åldrar, får man måla med en pensel gjord av löv och göra en kreativ fågelskulptur!
På höstlovet lönar det sig för hela familjen att besöka konstutställningen i Galleri Gamla Kaplansgården. Det är fritt inträde till utställningen.


Idrottstjänsterna: Idrottsvärld, Bollsportsvärld, reflexäventyr och Vattenhjältarna-evenemang

Borgå idrottstjänster ordnar både en Idrottsvärld och Bollsportsvärld vid Kokonhallen. Idrottsvärlden ordnas fredagen 20 oktober kl. 9.30–11, och Bollsportsvärlden fredagen 20 oktober kl. 14.30–16. I år ordnas dessutom det populära Reflexäventyret igen, den här gången längs Hamars motionsspår fre. 20 oktober kl. 19–20.30.
På måndagen 23 oktober kl. 11–14 ordnas Vattenhjältarna-evenemanget i Borgå simhall, där hjältekandidaterna får prova på vatten- och räddningsfärdigheter på olika punkter. Deltagandet i Vattenhjältarna-evenemanget ingår i simhallens inträdesavgift.


Ungdomstjänsterna: Höstlovsprogram: ungdomslokaler och utfärder

Ungdomslokalen Zentra i centrum, Gammelbacka ungdomslokal Kertsi och Vårberga ungdomslokal Nuokka är öppna under höstlovet. Du kan under de avgiftsfria eftermiddagarna, som är öppna för skolelever, komma och spela digitala eller mer traditionella spel, pyssla, träffa kompisar eller bara hänga. Du kan föreslå programidéer eller planera eftermiddagsprogram tillsammans med handledarna som finns på plats.
På fredagen den 20 oktober ordnas en rockkväll på ungdomslokalen Zentra. Kvällens huvudartist är det populära Borgåbandet AKDK, som spelar finsk rockmusik med inslag av punkrock.
Dessutom uppträder Varkat, som spelar 80-talets thrash metal med ett ungt och energiskt grepp. Bandet, som grundades 2022, har väckt intresse med sin kontrollerade aggression, som skapar en energisk stämning även hos publiken.
Kvällen inleds av Rappiotaide, som övar vid Penselfabrikens bandlokaler. Bandet uppträder för första gången med sina egna progressiva rocklåtar.
Kvällens tidtabell är:

  • Rappiotaide kl. 19
  • Varkat kl. 20
  • AKDK 21

Rockkvällen är avgiftsfri, rusmedelsfri och har ingen åldersgräns.
På lördagen 21 oktober får alla intresserade komma till Virvik lägerområde, Virviksvägen 438, för att steka plättar vid lägerelden. Eldplatsen kan fritt användas mellan klockan 12–16. Vid eldplatsen kan man njuta av kaffe från sotpanna eller pinnbröd. Sjätteklassister eller äldre unga med ungdomskort kan med vårdnadshavares lov åka till lägerplatsen med gemensam transport från WSOY-huset. Transporten är avgiftsfri. Du kan anmäla dig på Kertsi, Nuokka eller Zentra. Det lönar sig att ta med sig en egen matsäck och varma kläder till utfärden.
Vårberga ungdomslokal Nuokka ordnar en aktivitetsdag i Kantele-huset måndagen 23 oktober kl. 12–15. Under dagens lopp ordnas olika aktiviteter för alla deltagare av alla åldrar. Kom och prova på VR-glasögon, ta på dig en sumodräkt med en kompis och brottas och njut av något gott från kiosken. Dagen är avgiftsfritt och har ingen åldersgräns.