Hoppa till innehåll

Nu börjar barn- och ungdomsbibliotekets höstprogram

Pääkirjaston paja.

Höstens inleds i förväntansfull stämning på Borgå stadsbibliotek. Efter några exceptionella år kan biblioteken igen vid sidan om utlåningsverksamheten även tjäna som viktiga mötesplatser.

Barn- och ungdomsbiblioteken på Borgå huvudbibliotek erbjuder program för familjer och för barn och unga i olika åldrar. Till biblioteken kan man även komma för att tillbringa tid.

Sagostunder och öppet hur i verkstaden hela hösten

Det ordnas igen sagostunder på biblioteket. Personalen läser sagor på svenska och finska den sista lördagen varje månad kl. 9.00-10.00. Man kan delta hela timmen eller en kortare stund.

Sagostunderna har olika teman beroende på årstiden. I september läser vi sagor om skogen, i oktober i Halloweentider om spöken och andra konstiga figurer och i slutet av året i november kurar vi ihop oss under granen. Höstens sagostunder ordnas 24.9, 29.10 och 26.11.

I verkstaden på andra våningen hålls öppet hus två gånger i månaden hela hösten. Då visar personalen hur apparaterna fungerar och det är gratis att testa dem. I verkstaden kan man till exempel trycka en bild på en t-shirt eller kasse, ta utskrifter på 3D-skrivaren, göra pins eller använda symaskin.

Verkstaden håller öppet hus lördagar 10.9, 8.10 och 19.11 kl. 10-14 samt tisdagar 20.9 och 1.11 kl. 15-19. Under höstlovsveckan tisdagen 18.10 är det öppet hus kl. 12-18. Lördagen 10.12 är det julklappsverkstad kl. 10-14.

Evenemang för barn och unga

Borgå stadsbibliotek erbjuder evenemang för barnfamiljer och ungdomar under hösten. De inleds med den interaktiva musikteaterföreställningen Musen Hinnis alldeles egna dag.

I föreställningen med Tuuli Paasolainen används få ord och den kan därför följas av barn med olika modersmål. Musen Hinnis alldeles egna dag ses på huvudbibliotekets scen lördagen 17.9 kl. 10.00 och i Alvarshörnan i Gammelbacka tisdagen 20.9 kl. 9.30.

10.10 då vi firar den finska litteraturens dag håller Mikko Sarjanen från bandet Atomirotta och journalisten Aleksis Salusjärvi en verkstad under rubriken Erövra orden kl. 15.30. Via raplyriken närmar vi oss språket och de metoder som finns att påverka med ord.

I november förvandlas barnbiblioteket till Rysmans rysliga butik och det bjuds på program i anslutning till temat 21-25.11. Huvudbiblioteket får besök av Magdalena Hai som skrivit den populära bokserien om Rysmans rysliga butik och av Teemu Juhani som illustrerat böckerna.

I början av november firar vi den från tidigare år bekanta Spelveckan. På ungdomsbiblioteket firar vi veckan 7-11.11 med retrokonsoler, bordshockey, figurutställning och mycket annat.

Flickors rättigheter lyfts fram

I oktober firas internationella flickdagen. På konstbron på huvudbibliotekets andra våning visas i oktober fotografen Mikko Toivonens och journalisten Iida Riekkos utställning En dröm om framtiden.

Utställningen fokuserar på flickor som flytt från Syrien och på deras liv och drömmar inför framtiden. I anslutning till utställningen finns uppgiftsmaterial som uppmuntrar unga att fundera på flyktingskap, mänskliga rättigheter och flickors ställning i ett vidare perspektiv. Utställningen genomförs i samarbete med barnskyddsorganisationen Plan International