Hoppa till innehåll

Nu kan man tidigarelägga den andra dosen coronavaccin

Nu finns det möjlighet till ombokning till en tidigare vaccinationstid för påfyllnadsdosen av coronavaccin, dvs. den andra dosen. Ombokningar tas emot från och med tisdagen den 20 juli.

Nu finns det möjlighet till ombokning till en tidigare vaccinationstid för påfyllnadsdosen av coronavaccin, dvs. den andra dosen. Ombokningar tas emot från och med tisdagen den 20 juli.

Den andra dosen coronavaccin kan tas tidigast 8 veckor efter den första dosen. Tidigare var tidsintervallet mellan första och andra dosen coronavaccin 12 veckor enligt riktlinjerna från THL.

– Ändringen krävde tekniska åtgärder på tidsbokningssystemet, och förberedelserna har redan pågått en tid. Vi är glada över att detta lyckades, konstaterar Sebastian Ekholm, tillämpningsexpert vid social- och hälsovårdssektorn.

Ombokningen till en tidigare vaccinationstid för den andra vaccindosen kan göras via den elektroniska tidsbokningen, www.koronarokotusaika.fi/sv/. I systemet har cirka 300 nya tider öppnats för givande av den andra vaccindosen. Man behöver inte avboka den vaccinationstid som man tidigare har fått.

 – I första hand önskar vi att kunderna använder den elektroniska tidsbokningen för att omboka till en tidigare vaccinationstid för den andra dosen. Den som inte lyckas med en ombokning via den elektroniska tidsbokningen kan göra ombokningen per telefon, berättar servicechef Heli Sjöblom.

Walk in-tider också för andra vaccindosen nästa vecka

Från och med nästa vecka (vecka 30) kan andra dosen coronavaccin fås också på walk-in-vaccinationsstället vid Konstfabriken. Man kan komma dit utan att boka tid.  En förutsättning för att få andra dosen är att man fått första dosen minst 8 veckor tidigare.

Walk in-vaccinationer ordnas nästa vecka: måndag 26.7,onsdag 28.7. och torsdag 29.7 kl. 10–14.

– På vaccinationsdagarna reserverar vi cirka 150 vaccindoser per dag för walk-in-kunder, dvs. antalet vaccindoser är begränsat. För att vara säker på att vaccinet fås och räcker och för att undvika köande lönar det sig att i första hand boka tid via den elektroniska tidsbokningen. Fortfarande är det också möjligt att komma och ta sin första vaccindos. Walk in-vaccinationerna har fungerat bra och vi har inte haft någon större rusning, säger servicechef Heli Sjöblom.

Denna vecka kan man ännu komma och ta sin första vaccindos onsdagen 21.7 och torsdagen 22.7 kl. 10–14.

Hittills har ungefär 32 procent av Borgåborna fått sin andra dos coronavaccin, och cirka 67 procent har fått sin första dos.

Borgå, såsom det övriga östra Nyland, befinner sig fortfarande i coronavirusepidemins accelerationsfas. I Borgå är incidenstalet 67.