Hoppa till innehåll
corona -

Omikron-coronavariantvaccin finns att få i Borgå

Borgåbor som hör till särskilda målgrupper kan få ett coronavaccin som är skräddarsytt mot coronavirusets omikronvariant BA 1. Du kan ta vaccinet redan nu eller i samband med influensavaccinet från och med november. Variantvaccinet ges personer som behöver en boosterdos.

Boosterdosen erbjuds följande målgrupper:

  • alla 65 år fyllda
  • 18 år fyllda som hör till en medicinsk riskgrupp (THL)
  • 12 år fyllda med kraftigt nedsatt immunförsvar

Samt dem som har fått minst två doser av grundvaccinserien:

  • 18–59-åringar som behöver den tredje dosen
  • 60–64-åringar som behöver den tredje eller den fjärde dosen.

Om du hör till någon av de ovannämnda målgrupperna och redan har fått en boosterdos med det ursprungliga vaccinpreparatet, kan du få variantvaccinet tre månader efter föregående vaccin eller coronasjukdom. Vid de här målgrupperna räknar vi inte längre hur många vaccindoser du har fått tidigare eller hur många gånger du har haft coronasjukdom.

Om du är i början av din vaccinationsserie, det vill säga behöver dos 1 eller 2, får du det ursprungliga vaccinpreparatet.

Om du inte har några grundsjukdomar och har fått en full vaccinationsserie eller om du vid sidan av vaccinationerna haft coronasjukdom, behöver du inte boostervaccin denna höst.

Boka tid i första hand elektroniskt:

Om du inte har möjlighet att boka tid elektroniskt kan du ringa rådgivningsnumret 040 145 5000. I Borgå finns det gott om vaccinationstider på tisdagskvällar.

Ett besök – två vaccin

Borgå inleder vaccinationerna mot säsongsinfluensan i november. Tidsbokningen till influensavaccinationerna öppnas i medlet av oktober. Om du planerar att ta influensavaccinet rekommenderar vi att du tar boosterdosen mot corona vid samma besök. I så fall räcker det att du bokar tid till influensavaccination och i samband med besöket meddelar att du även vill ha coronavaccinet.

Om du inte tänker ta influensavaccinet kan du boka tid till coronavaccination redan i oktober.