Hoppa till innehåll

Rekommendationen att använda munskydd i skolorna slopas i början av maj

Coronavirusläget verkar bli lugnare i Borgå. Förra veckan (vecka 15) fastställdes det 381 officiella, laboratorieverifierade positiva coronavirussmittor.


– Antalet tester har minskat men på grund av strejken har det varit svårare att komma till tester. 43 procent av testerna var positiva, vilket kan betyda att det värsta skedet i omikronvågen är över, säger infektionsläkare Jeff Westerlund.
På avdelningarna i Näse och i Wilhelminaenheten finns det för tillfället 25 coronaviruspatienter.
– Läget på avdelningarna är utmanande. Även om coronavirusets omikronvariant orsakar en lindrig sjukdom till majoriteten av befolkningen kan den orsaka en allvarlig sjukdom till gamla och sköra människor.
Borgå stads ledningsgrupp beslutade fredagen den 22 april att rekommendationen att använda munskydd i högstadieskolor och läroanstalter på andra stadiet slopas fr.o.m. den 2 maj. Den slopade rekommendationen gäller också stadens och skolornas personal. Man får fortfarande använda munskydd och det erbjuds munskydd i skolorna. Borgå stads social- och hälsovårdssektor har egna anvisningar om munskydd till klienter och personalen.
Rekommendationen att vårdnadshavarna använder munskydd när de kommer med eller hämtar sina barn från småbarnspedagogiken slopas också.
Borgå stad rekommenderar fortfarande att alla som fyllt 12 år och äldre skyddar sig med munskydd i trafikmedel där det är trängsel och i sådana inomhuslokaler där det är svårt att undvika närkontakter. De som hör till riskgrupper för en allvarlig coronasjukdom kan med fördel använda munskydd även om de är fullvaccinerade
Användning av munskydd rekommenderas i fortsättningen i Borgå särskilt till

  • dem som söker sig till vård eller test på grund av misstanke om corona
  • dem som har symtom på luftvägsinfektion, men för vilka det är nödvändigt att röra sig utanför hemmet
  • dem som vet att de har exponerats för coronaviruset, till exempel har smittan konstaterats i familjen, men de kan inte undvika närkontakter utanför hemmet
  • klienter som söker sig till social- och hälsovårdstjänster, patienter och besökare samt till personalen enligt anvisningar utfärdade av den som är ansvarig för verksamheten.