Hoppa till innehåll

Staden beslutar i slutet av veckan om fortsättningen av coronarestriktioner i Borgå

Borgå stads ledningsgrupp sammanträdde på tisdagen den 5 januari för att behandla coronaläget. Ledningsgruppen drog upp riktlinjer för vissa detaljer men hur restriktionerna fortsätter efter den 10 januari besluts och informeras i sin helhet mot slutet av veckan.

Borgå stads ledningsgrupp sammanträdde på tisdagen den 5 januari för att behandla coronaläget. Ledningsgruppen drog upp riktlinjer för vissa detaljer men hur restriktionerna fortsätter efter den 10 januari besluts och informeras i sin helhet mot slutet av veckan.

– I dag diskuterade vi länge begränsningarna för barns och ungas fritidsaktiviteter och aktiva idrott i staden. Om situationen drar ut på tiden är det viktigt att möjliggöra verksamhet som främjar hälsa och välfärd. Å andra sidan har dessa restriktioner bidragit till att avsevärt minska kontakterna mellan människor och bidragit till att hålla coronasituationen lugn i Borgå. Vi går vidare i frågan så att hälsa och säkerhet kommer först, konstaterar stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

– Vi följer situationen i huvudstadsregionen och hela Nyland samt de nationella rekommendationerna. Smittläget har varit lugnt i Borgå men situationen kan ändras väldigt snabbt. Tills vidare vet vi inte hur kontakterna under julen och nyåret påverkar spridningen av coronasmitta, och de närmaste veckorna är avgörande med tanke på det. Det har inte heller ännu varit möjligt att bedöma effekterna av virusvarianten, berättar social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

Ledningsgruppen drog upp riktlinjer för vissa detaljer

Ledningsgruppen beslutade att turer för bollplanens konstisrink kan efter övervägande beviljas för issportsföreningarna Hunters Juniors och Porvoon Taitoluistelijat för träningar för under 20-åringar. Också till Kokon konstgräsplan beviljas ytterligare turer för fotbollsföreningar för träningar för under 20-åringar.

– Med den här lösningen strävar vi efter att stöda barns och ungas möjlighet att fortsätta med sina intressen i grenar som nu kan utövas utomhus på grund av de fina vinterförhållandena. Turer ges dock efter övervägande så att det fortfarande finns många turer för skridskoåkning för allmänheten. Dessutom kan vi under den närmaste tiden öppna också andra skridskobanor för skridskoåkning för allmänheten och skidmöjligheterna blir bättre hela tiden. Vi uppmuntrar alla att motionera självständigt utomhus, säger bildningsdirektör Sari Gustafsson.

Ledningsgruppen konstaterade också att begränsningarna vid Äppelbackens servicehus och servicerådgivning Rodret fortsätter tills vidare. Dessutom beslutade ledningsgruppen att en stark rekommendation om munskydd gäller tills vidare på alla ställen i stadens social- och hälsovårdstjänster. I servicehusen förutsätts att alla gäster över 7 år använder munskydd.

Coronavaccinationer ges vartefter man får vacciner

Ledningsgruppen fick en lägesrapport om planeringen av coronavaccinationer i Borgå. Borgå inleder coronavaccinationer den 11 januari och vaccinerar personer som arbetar med coronasmittade eller potentiellt smittade. Dessutom inleder vaccinationerna av servicehusens klienter eventuellt redan nästa vecka. Vaccinationer för personer över 80 år kan med dessa utsikter inledas i slutet av januari.

– Planeringen av både de första grupperna som ska vaccineras och senare massvaccinationer pågår. Alla inkommande vacciner ges enligt en så snabb tidtabell som möjligt. Man vet dock ännu inte när vi får så stora mängder att man kan inleda massvaccinationer av kommuninvånarna, berättar social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

Om vaccinationer för olika grupper informeras närmare när tidtabellerna blivit klara.