Hoppa till innehåll

Stadsstyrelsen behandlar framskridandet av skolbyggnader för Ilolan koulu, Sannäs skola och Jokilaakson koulu

Framskridandet av tre skolprojekt behandlas i stadsstyrelsen måndagen den 12 oktober. Projektplanerna för Ilolan koulu och Sannäs skola kommer för godkännande och upphandlingsförfarandet för Jokilaakson koulu behandlas ännu en gång.

Framskridandet av tre skolprojekt behandlas i stadsstyrelsen måndagen den 12 oktober. Projektplanerna för Ilolan koulu och Sannäs skola kommer för godkännande och upphandlingsförfarandet för Jokilaakson koulu behandlas ännu en gång.

Byggnaderna för Ilolan koulu och Sannäs skola går mot förverkligande

Projektplanerna för de skolbyggnader som hyrs för Ilolan koulu och Sannäs skola är klara och stadsstyrelsen tar ställning till om upphandlingen och planeringen av renoveringarna kan inledas.

Projektplanerna har gjorts upp tillsammans med bildningssektorn och skolornas representanter. I planerna har skolornas pedagogiska målsättningar och specialbehov tagits i beaktande. Ilolan koulu planeras för cirka 60 elever men kan vid behov inrymma 75 elever. Sannäs skola planeras för 90 elever och lokalerna är flexibla för upp till 105 elever vid behov.

De tilläggsbyggnader som båda skolorna behöver görs av moduler som staden skaffar enligt s.k. fastighetsleasingmodell för fem år (+ option 5 + 5 år). Således kan situationen utvärderas med fem års mellanrum.

De kvarblivande byggnadernas renovering och de ändringar som görs på gården görs som stadens egna investeringar. För Ilolan koulu reserveras i budgetförslaget cirka en miljon euro för åren 2020–2021 och för Sannäs skola 1,7 miljoner euro.

De nya skollokalerna blir klara under år 2021.

Upphandlingen av Jokilaakson koulu avbryts och startas på nytt

Stadsstyrelsen behandlar också upphandlingen av nybyggnaden för Jokilaakson koulu. Upphandlingen inleddes den 25 september men nu föreslås att upphandlingen avbryts och startas på nytt.

– Under upphandlingstiden har det kommit in frågor som gör att projektets ekonomiska modell ännu behöver preciseras. Så här försäkrar man dem som ger offerter en jämlik behandling samt får offerter som är jämförbara, berättar stadsjurist Olli Ojanperä.

I den nya upphandlingen definieras finansieringsmodellen leasing och som finansiär Kommunfinans Abp som ägs av kommunerna. Leasingmodellen förespråkas också av ekonomiska orsaker.

– Det handlar i första hand om en teknisk ändring som gäller sättet att beräkna och ange anbuden. Vid en dylik ändring räcker det inte med en korrigeringsanmälan utan det krävs att en ny upphandling publiceras, fortsätter Ojanperä.

Avbrytningen inverkar inte på tidtabellen enligt vilken nybyggnaden blir klar i augusti 2021.

Jokilaakson koulu fungerar för tillfället i tidigare Tuorilan koulus och Kerkkoon koulus lokaler. Skolan kommer i framtiden att fungera endast i Kerko. Där pågår renoveringen av gymnastiksalsbyggnaden och under hösten görs i de gamla skolbyggnaderna åtgärder för att förbättra inomhusluften.

Ytterligare information:
projektchef Tony Lökfors
tfn 040 544 9037
tony.lokfors@porvoo.fi

stadsjurist Olli Ojanperä
tfn 050 574 8018
olli.ojanpera@porvoo.fi