Hoppa till innehåll

Vaccinationer ges till alla i åldern 65–69 år

Astra Zenecas coronavirusvaccin börjar ges till alla i åldern 65–69 år.

Astra Zenecas coronavirusvaccin börjar ges till alla i åldern 65–69 år.

Tidsbeställningen öppnas utöver riskgrupperna också för friska personer. Dessutom uppmuntras alla som är 70 år eller äldre att söka sig till coronavaccination, just nu finns det gott om lediga vaccinationstider.

Vaccinationstiderna för under 65-åriga i riskgrupperna 1 och 2 har avbokats, eftersom Astra Zenecas vaccin ges endast till 65–69-åriga. Det är ännu oklart när vaccinationerna fortsätter. De som redan hade en bokad vaccinationstid måste beställa en ny vaccinationsstid senare.

De 65–69-åriga, vars vaccinationstid avbokades har fått eller får en ny vaccinationstid per textmeddelande.

– Tyvärr kan vi inte skicka nya tider per textmeddelande till alla, eftersom det handlar om närmare 1000 tider. Textmeddelanden skickas manuellt och när det handlar om personer i arbetsför ålder är det osannolikt att den givna tiden passar. Vi meddelar när vaccinationstider öppnas, berättar utvecklingsdirektör Katja Blomberg.

Astra Zenecas första förstärkningsvaccinationer har reserverats för maj. Information om hur man framskrider med dem ges senare.

Vaccinationer ges till alla över 65 år

Coronavaccinationer ges just nu till:

  • Personer som i år fyller 70 och dem som är äldre, dvs. personer födda år 1951 eller tidigare. (Pfizer Biontech). Lediga tider finns i den elektroniska tidsbeställningen.
  • Vaccinationer för personer i åldern 65–69 år i riskgrupp 1 och 2. Den nedre åldersgränsen är födelsedagen, inte födelseåret. (Astra Zeneca) Den elektroniska tidsbeställningen öppnas måndagen den 29 mars klockan 10.
  • Alla 65–69-åriga. Den nedre åldersgränsen är födelsedagen, inte födelseåret. (Astra Zeneca). Den elektroniska tidsbeställningen öppnas onsdagen den 31 mars klockan 10.

Tidsbeställning: www.coronavaccinbokning.fi

För tidsbeställning behövs bankkoder eller mobilcertifikat. Om lediga tider inte syns i tjänsten, måste man återkomma senare.

Om den elektroniska tidsbeställningen inte är möjlig, får man en vaccinationstid också per telefon. Tidsbeställningsnumret är 040 145 5000. Numret har en återuppringningstjänst. Ring bara en gång och vänta på att vi ringer tillbaka. Det kan ta några veckor innan vi ringer tillbaka.

– Vi beklagar att det kommer förändringar hela tiden men det är viktigt att vi följer de nationella riktlinjerna och handlar enligt dem. Vaccinationerna fortskrider hela tiden och var och en får vaccinationen på sin tur, säger chefläkare Kati Liukko.